Supersnabba apelsinfisken

Apelsinfisk recept

Här kommer ett riktigt snabbt middagstips med fisk! Om jag har gott om tid för att laga mat, tycker jag att det är i det närmaste meditativt att stå och hacka grönsaker. Med nyfikna barnfingrar bara centimetrar från kniven är det inte så meditativt… Just nu funkar det väldigt bra att laga mat tillsammans med Tea, bara hon får vara med. Då får jag ju helt enkelt anpassa matlagningen till sådant som hon kan vara med att laga. Med andra ord: Inga knivar. Som den här apelsinfisken, till exempel.

Vi har ätit det här flera gånger senaste månaden – en ny favorit hos oss alla tre. Citron och fisk är ju jättegott, så jag tänkte – varför inte?! Det blev jättegott! Jag blandade ner en gnutta gurkmeja i apelsinsåsen, bara för färgens skull.

Vi åt apelsinfisken till mathavre, gröna ärter och några apelsinklyftor.

Apelsinfisk (4 port.)

1 apelsin
3 dl crème fraiche
1 msk fiskfond
(1 krm gurkmeja)
1 tsk majsstärkelse
1 msk vatten
500 g torskfilé
(Färsk timjan)

Riv det yttersta skalet (zestet) av apelsinen. Blanda zestet med saften av apelsinen, crème fraiche,  fond och eventuellt gurkmeja i en traktörpanna. Koka upp. Blanda ut majsstärkelse i vatten och häll ner redningen i såsen under omrörning tills såsen tjocknar något. Lägg torskfiléerna över och lägg på locket. Låt sjuda 5 min eller tills fisken är fast och vit. Smaka av. Toppa eventuellt med färsk timjan.

Tea och Daniel

Snabb gryta med torsk

Tea får all mat på sin tallrik och väljer sedan själv vad hon äter. Jag tänker att det uppmuntrar henne att våga prova nya saker, om hon vet att hon inte kommer att bli tvingad att äta mer om hon inte tycker om det.

Hon har fått äta själv ganska mycket redan från början, långt innan hon hade motorik nog att äta med sked. Jo, hon kladdar. Och jo, vissa dagar äter hon bara pasta, om pastasåsen inte faller henne i smaken. Det är inte hela världen. Hon är ju bara 1 1/2 än, så jag vet att tiden av matvägran antagligen fortfarande ligger framför oss.

Hur tänker du med barn och mat?

4 kommentarer

  1. Oj, jag håller med! Jag skulle aldrig tvinga mina barn äta något de inte gillar. De äter i princip allt, men när de väl inte gillar maten kan vi ta fram något från gårdagen, finns inget kvar får de äta den delen av maten de gillade (exempelvis riset eller pastan) och grönsaker, hårdbröd. Jag tror inte tvång leder fram till något bra – tvärtom. Våra barn är 1,5 samt 3år. :)

    Svara
    • Jag har en kollega som har berättat att han tvingades sitta framför en tallrik ärtsoppa hela eftermiddagen. Han mår illa vid tanken på ärtsoppa än idag!

      Svara

Skriv en kommentar.