Stuvad spenat recept

Denna vecka har vi ingen bil (den är på bilsjukhuset där pappa är överläkare) så därför är det operation skåprensning som gäller hemma. På något vänster har vi lyckats påbörja en liten spenatsamling i frysen. En fin samling visserligen, men jag kände ändå att jag inte får låta det går överstyr. Därför fick en av påsarna med hackad spenat gå sitt öde till mötes i en klassisk husmansrätt igår.

Stuvad spenat, snabb vardagsmat

Av den anledningen är jag inte så inspirerande och nyskapande som en matbloggare bör idag. Något jag i och för sig var väldigt nöjd över igår, eftersom jag för tillfället inte känner någon smak och inte känner mig på toppen av världen precis. (Älskar att vara förkyld…) Då passar snabb vardagsmat som stuvad spenat och isterband fint.

Framplockat, färdiglagat och uppätet inom loppet av en kvart.

Lite muskotnöt, salt och peppar ska det såklart vara i en spenatstuvning. Något min kära mamma lärt mig är att en stuvning bör innehålla en gnutta socker också. Bara en liten, liten nypa, vare sig det är makaroner eller spenat du stuvar. Har du socker i din stuvade spenat? Eller kryddar du med något annat spännande? Vitlök, kanske?

Stuvad spenat (4 port.)

3 msk smör
600 g hackad spenat, tinad (alt. färsk, förvälld)
3 msk vetemjöl
2 dl mjölk
Salt, vitpeppar
En gnutta riven muskotnöt
(En gnutta socker)

Till servering:

Stekt isterband/falukorv/vegokorv/fisk/skinka (du fattar)
(Kokt potatis)

Smält smöret i en kastrull och låt den tinade spenaten steka med någon minut. Skaka ihop mjölet med lite av mjölken till en slät redning och slå över spenaten under omrörning. Tillsätt resten av mjölken och koka ett par minuter. Blir stuvningen för lös, skaka ihop lite mer redning. Blir stuvningen för tjock, tillsätt mer mjölk. Smaka av med salt, peppar, en gnutta muskotnöt och en gnutta socker.

Servera den stuvade spenaten med stekt isterband eller liknande. Den mycket hungriga äter även kokt potatis till. Och så ett stort glas mjölk också, så klart!

… För dig som vill ha en LCHF-vänlig och glutenfri spenatstuvning passar gräddstuvad spenat utmärkt. Här serverad med ostpanerad torsk, sjukt gott!

Ostpanerad torsk med gräddstuvad spenat »

17 kommentarer

 1. Har aldrig stuvat spenat eller stekt isterband själv. Ooops! Jag förstår ju att egenstuvad spenat inte går att jämföra med den sörja jag åt i skolan och att man borde kunna steka på isterband i alla fall nästan lika bra som mamma. Så kanske prova nån gång? Fast jag vill ju ha min potatis till, förstås. Är det OK?

  Lite socker i allt möjligt har jag också lärt mig av mamma. Och Mannerström. I allt med tomat och i makaronipuddingen.

  Hoppas du mår bättre nu och känner smaken på det du äter!

  Svara
  • Oj! Inte en enda gång?! Det som är så gott :) Men dåliga skolminnen förstör ju klart litegrann… Det smakar inte alls detsamma! :) Potatis till är klart bra!

   Tack! Förkylningen börjar ge med sig :)

   Svara
 2. Jag älskar stuvad spenat :D Och det där med spenatsamlingen känner jag mig konstigt nog igen mig i.. Alla möjliga sorters spenat brukar husera i min frys, och ändå blir jag osäker i affären om jag verkligen har någon hemma och köper på mig mera, haha!

  Svara
 3. Har också fått spenatkokningstips av mamma. Står nedskrivet på en fin lapp, o avslutas med: STOR GRYTA, SPENAT SKVÄTTER! :p
  Alltid lika rolig att hitta i receptpärmen. :)

  Svara
 4. Så in i bänken gott, både spenatstuving och isterband! Och det är ju så lätt och snabbfixat, precis som du skriver och icke att förglömma, spenat är ju nyttigt!!! :)

  Hoppas du känner dej lite bättre och att förkylningen gett med sej
  Kramar

  Svara
 5. Har älskat stuvad spenat så länge jag kan minnas, har alltid kokta ägg till o ibland ett välstekt isterband också :)
  Mättande, gott o framför allt nyttigt :D

  Svara

Skriv en kommentar.