Storkok: Grön linsgryta

Såna här hittepåröda dagar (Varför firar vi Trettondedag jul, någon?) ägnar jag gärna åt att laga storkok. Min syster fyller år idag (grattis!) och vi ska fira henne i helgen,  men i övrigt ska jag sticka huvudet i frysen och se vad vi har där som kan omvandlas till matlådor att plocka fram under den stundande inskolningen på förskolan med Tea.

Gryta med gröna linser

Den här linsgrytan är billig, enkel att göra mycket av och blir inte sämre av att frysas in eller värmas upp i mikron. Ät till pasta, ät som den är med en bit bröd till eller späd med buljong och mixa till en slät soppa.

Koktiden på linsgrytan är beräknad från gröna linser som inte är blötlagda. Om du har planerat lite i förväg, skulle jag rekommendera att du blötlägger linserna 3-24 timmar i förväg. Då blir de större och koktiden kan minskas till ungefär 10 min. Jag skulle låta tomatsåsen med rotfrukter koka 20 minuter och sen slänga ner linserna sista stunden. Tomatsåsen smakar bättre om den får koka länge!

Grön linsgryta till många (8-10 port.)

2 gula lökar
Smör/olja att steka i
1/2 rotselleri
4 morötter
4 vitlöksklyftor
1 dl rödvinsvinäger
2 pkt krossade tomater, ca 1 kg
12 dl grönsaksbuljong (vatten + tärning/fond)
2 msk oregano
400 g gröna linser
1 msk honung
Japansk soja
Salt, svartpeppar

Hacka löken och fräs den mjuk på låg värme i en stor gryta. Skala och riv under tiden morot och rotselleri. Blanda ner rotfrukterna och pressad vitlök i grytan och häll sedan på vinäger. Låt fräsa 1 min innan du häller på krossade tomater, buljong, oregano, gröna linser och honung. Låt koka försiktigt ca 30 min eller tills linserna är mjuka. Smaka av.

Linsgryta, storkoksrecept

Ska du laga något storkok i helgen? Berätta!

2 kommentarer

  1. Trettondagen firar vi för att det var då de tre vise männen kom fram till Betlehem och gav Jesus guld och myrra! Mvh. Från en liten by där det inte fanns annat än en längdskidsklubb, nykterhetsförbundet och pingstkyrkan som fritidsaktivitet.

    Svara

Skriv en kommentar.