Torsk, smörstekt färskpotatis och ärttartar

Något jag är dålig på under sommartid, är att äta FISK. Kanske för att jag är lite lat och helst lagar fisk i ugnen och fiskgratäng känns ju mer som höst- och vinterkäk. Försöker bli bättre på det där, letar inspiration på somriga fiskmiddagar.

Hur som helst: Den här fiskmiddagen blev lite somrig, tycker jag! Can’t go wrong med färskpotatis.

Somrig fiskmiddag utan mjölkprodukter

Färskpotatisen kokte jag kvällen innan (älskar ju att förbereda så mycket som möjligt dagen innan, vardagsräddare!) och sen stekte jag bara på den i smör för att få den lite varm och god till middagen. Såsen som vi hade till är helt mejerifri, faktiskt! Det kom sig av att jag ville ha en mindre fet dressing när jag hade stekt potatis till. Då fick ärter agera bas för såsen istället för majonnäs, som jag brukar ha i tartarsås. Det märkliga är att ärterna i princip inte märktes på smaken. Roligt att testa sig fram med nya recept och bli överraskad så.

Och så blev den ju himla grön och fin, såsen!

Torsk, smörstekt färskpotatis och ärttartar (4 port.)

Stekt torsk:

600 g torskfilé
Salt
Smör att steka i

Smörstekt färskpotatis med dill:

1 kg färskpotatis
Smör att steka i
1 kruka färsk dill

Ärttartarsås:

2 dl gröna ärter
2 tsk pressad citron
1 msk rapsolja
1 msk inlagd gurka
1 msk kapris
1 litet knippe färsk persilja

Koka potatisen. Salta torsken och lägg åt sidan medan du kokar ärterna och mixar dem med övriga ingredienser till ärttartarsåsen. Stek potatisen i omgångar i generöst med smör, tills potatisen är gyllene. Hacka dillen och blanda med den stekta potatisen. Stek fisken i smör tills den är fast och vit i köttet.

Stekt torsk, ärtor och färskpotatis

Lite extra gröna ärter till också. Tea hade kunnat leva på gröna ärter om hon fått… Stekt fisk är också väldigt poppis, men inte fiskpinnar. Hur är det med era barn, vilken fisk gillar de?

2 kommentarer

  1. Kan tipsa om att CityGross har färsk torsk för 89kr/kilot denna veckan. Köpte på mig ett helt lass och frös in. Perfekt att ta fram och steka till jordärtskockspure, mos eller som du gjort – färskpotatis!!! För precis som du skriver är fiskgratäng höstmat för oss också, men vi älskar ”färsk” stekt fisk på sommaren. Sådan lyx – och billigare än fryst ryggfilé! (även om vi fryser in den sen.. hehe).

    Svara

Skriv en kommentar.