Stekt torsk med bacon och sötpotatismos

Jag är uppväxt i ett tämligen (risk- och) fiskfritt hem. Min syster lägger rynkar alltid på näsan när jag säger att vi ätit fisk till middag och frågar var jag fått den idén ifrån – det är då inget vi lärt oss att äta några mängder av hemma.

Det är inte så att jag skulle kalla mig en fiskälskare, men variationsälskare är jag och med en fin bit vit fisk är jag med på tåget. För inte så länge sedan testade jag torskrygg för första gången och Gud hjälpe mig, så god den är! Grovflikig, saftig… På förpackningen, som du hittar i frysdisken, står det ‘havets oxfilé’ och jag är beredd att hålla med. Förutom priset då, som såklart är högre än för ihoppressade fiskblock men långt ifrån priset för en bit oxfilé. Klart värt att unna sig när man ändå ska äta firre!

Stekt torskrygg med sötpotatismos och bacon

Här har den fått ta plats i en enkel vardagsmiddag – fisk med mos!

Det är väl alltid poppis?

Moset har fått en twist, med sötpotatis istället för vanlig potatis. Sötpotatisen har ett något lägre GI och en härligt söt smak. Eftersom sötpotatismoset blir lite sött är det mumsigt att servera det med något salt och syrligt – som bacon och tomat! Till fisk eller kyckling passar sötpotatismoset extra bra.

Av min kära (inte så fiskälskande) mor har jag lärt mig att använda grädde i moset istället för mjölk och smör. Det blir extra gott. (Som grädde på moset, kan man säga.) Testa!

Stekt torsk med bacon och sötpotatismos (4 port.)

Sötpotatismos:

1 kg sötpotatis
1 1/2-2 dl grädde (alt. mjölk + 2 msk smör)
Salt, vitpeppar
(En nypa chiliflakes)

Stekt torsk med bacon:

1 pkt bacon, ca 140 g
4 portionsbitar torskrygg, 600 g (alt. annan vit fiskfilé)
Salt, peppar
Smör att steka i

Till servering:

Tomat
Snabbfrästa salladsärter

Skala och tärna sötpotatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten, ca 10 min. Under tiden, klipp bacon i mindre bitar och knaperstek i en torr stekpanna. Låt rinna av på ett papper. Värm upp grädde i en kastrull. Mosa sötpotatisen med t.ex. en potatisstöt. Blanda med grädden till en bra konsistens. Smaka av. Torka fisken torr, salta och peppra. Stek fisken i smör, ca 5 min per sida, tills fisken är vit och ogenomskinlig.

Servera den stekta torsken med sötpotatismoset och toppa med knaperstekt bacon. Tomat och snabbfrästa sockerärter är gott till.

Sötpotatismos GI
Sötpotatismoset får en så snygg färg! Det ser ut lite som rotmos men smakar inte så.

Stekt torskrygg
Fisken är klar när den är vit och ogenomskinlig samt känns fast.

Vardagsmat, fisk och mos Sötpotatismos

15 kommentarer

  1. Vet inte hur mycket torsk vi har i frysen… ibland lyckas Sambon nämligen också få fisk, men kilopriset är ibland mycket högt när man räknar in hyran av en liten motorbåt + bensin ;-)

    Tänkte fråga om smaken på moset är lika rotmos, men det har du ju svarat på under ena bilden. Blev iallafall sugen på rotmos och fläsklägg, höstmat som passar när jag tittar ut… ett recept ska ju inspirera och det lyckades du med ;-)

    Förresten, mamma brukade steka rester av rotmos i fläskflott som vi åt med – just det – stekt fläsk. Jättegott, nästan godare än ”färskt” rotmos. Kanske något att testa med ditt sötpotatismos…

    Svara
    • Haha, ja där man sparar in på en kostnad skjuter en annan i höjden ;) Men härligt med fisk man fångat själv, känns ju bättre på något vis ändå!

      Ja det är sannerligen höstväder, även här… Inte okej när juni inte ens börjat! Kul att jag kunde inspirera!

      Ah, låter som en variant av potatisbullar. Gott att variera med rotmos istället! :D

      Svara
  2. Ja torskrygg är bäst!!! Och kombon med stekt bacon också är fantastisk. Har du även testat rödvinsås till det? Det är mycket godare än det låter :) sötpotatismos tyckte jag mycket om och den läckra färgen gör ju inte saken sämre :)

    Svara
    • Bäst är ordet :D Baconet är så gott ihop både med fisken och moset. Det behövs för att bryta av litegrann! Rödvinssås alltså..? Det har jag inte testat men litar på dig och ska testa när tillfälle ges! En bra rödvinssås är ju å andra sidan gott till allt :)

      Svara

Skriv en kommentar.