Stekt fläsk med löksås

Stekt fläsk med löksås

Här har vi en riktig husmansklassiker! Gillar du stekt fläsk med löksås? Det är billigt och mättande – rejält käk, helt enkelt! Det kan man ju behöva ibland.

Servera fläsket och löksåsen med kokt potatis och en sallad.

Stekt fläsk med löksås (4 port.)

300 g rimmat sidfläsk i skivor
3 gula lökar
Smör att steka i
3 msk vetemjöl
2 dl vatten
3 dl grädde
Kinesisk soja
Salt, peppar

Stek fläsket tills det är knaprigt. Lägg åt sidan. Strimla löken och fräs den sakta i fettet från fläsket och ev. lite extra smör, tills löken är mjuk och gyllene. Pudra över vetemjöl och vänd om så att inga mjölklumpar finns kvar. Häll på vatten och grädde och koka upp under omrörning. Koka 3-5 min. Smaka av med soja, salt och peppar.

Stekt lök
En löksås får inte stressas. Länge ska löken fräsas, tills den är riktigt mjuk och gyllene.

Lök och mjöl
Pudra mjöl över löken och vänd runt så det inte finns några mjölklumpar.

Recept på löksås
Sen är det bara att hälla på grädde och vatten och koka i 3-5 min, så är löksåsen klar!

5 kommentarer

  1. En rätt jag älskar men inte ätit på väldigt länge! Det får det nog bli i helgen, kvittar väl att det är vardagsmat när det känns som fest att uppleva en nästan glömd smak ;-)

    Grädde hade mamma inte i såsen om jag minns rätt så det har inte jag heller haft, men testa kan man ju göra.

    Funderar på att göra ett lass av en annan husmansklassiker i helgen: kålpudding!

    Svara
    • Vardagsmat eller helgmat – bara det är gott, eller hur? :) Löksky går ju också att göra, men prova gärna löksåsen om du är sugen. Kålpudding är också fint!

      Svara
  2. Här har du två av helt skilda meningar, inte är det ofta – snarare knappast aldrig – som våra matåsikter går isär, men löksås till fläsk enas vi aldrig om. Anki tål inte ens doften av det, än mindre smaken, medans Håkan är tossig i det:) När mor/svärmor levde så gjorde hon alltid några portioner extra sm Håkan fick komma och hämta…

    Svara

Skriv en kommentar.