Stekt fisk, sommarsallad och mandelkräm

Det värsta är väl att den kan komma som en blixt från klar himmel. Helt plötsligt åmar sig magen i kramper efter samma måltid som dagen innan gick obemärkt förbi. Det har varit sådär så länge nu, att jag liksom har lärt mig att leva med det. I perioder blir det värre och i perioder försvinner problemen helt.

Men efter att ha tagit en go’fika med Daniel på Espresso House i söndags och magen för tusende gången sätter igång med sina fasoner så fick jag liksom nog. Då brast det. (Ja, mitt tålamod alltså. Inte magen.)

Jag. Orkar. Inte. Mer.

Så nu är det jag som efter lite efterforskningar testar om gluten- och mjölkfri kost kan lindra. Det kan ju i alla fall inte skada, tänker jag. Svart te hoppar jag också över (efter tips från Anna). Sen kan jag ju erkänna att det gick i stöpet redan igår då jag både åt naturgodis på bion och fick ett ryck att baka bröd när vi kom hem på kvällen (jag kan ju inte slänga flera liter fil). Nåja. Idag är en ny dag.

Stekt fisk, sommarsallad och mandelkräm

Den här somriga salladen är i alla fall den gluten- och mjölkfria middag vi åt i söndags. Mandelkrämen med gräslök och vitlök är en kul twist på en annars mycket simpel sallad med spenat, tomat, potatis, basilika, gräslök och stekt fisk. Gott i all sin enkelhet!

Stekt fisk, sommarsallad och mandelkräm (4 port.)

600 g torskfiléer (alt. annan fiskfilé)
Salt, peppar
100 g bladspenat
2 stora nävar färsk basilika
800 g kall, kokt (färsk)potatis
300 g körbärstomater
(Gräslök att strö över)
Smör/olja att steka i

Mandelkräm:

2 dl mandlar
1-2 vitlöksklyftor
1/2 dl vatten
1 msk citronsaft
1 dl klippt gräslök
Örtsalt

Salta och peppra fisken och låt ligga och gotta sig medan du gör mandelkrämen. Mixa mandlar och vitlök i en mixer, till ett fin mjöl. Blanda ner vatten, citron och gräslök. Smaka av med örtsalt. Arrangera spenat, basilikablad, potatis och körsbärstomater i lagom stora munsbitar på tallrikar. Stek fisken tills den är vit, fast och ogenomskinlig samt har en fin yta. Toppa salladen med fisken, mandelkrämen och eventuellt lite klippt gräslök.

Mandelkräm med vitlök, citron och gräslök
Stekt fisk, sommarsallad - enkelt recept

Inspirationen till mandelkrämen kommer från ett liknande recept i Rutiga kokboken, den grönrutiga och vegetariska. (Bra kokbok för övrigt, oavsett om man är vegetarian eller ej.) Mandelkrämen är supergod till fisken med den nötiga smaken från mandeln, stinget från vitlöken, syran från citronen och så den lite gräsiga smaken av gräslöken… Dessutom är den både raw, vegan, mjölkfri, glutenfri och hela konkarongen. Vill du ha den lite mer flytande, mixa mandlarna längre, tills fettet tränger ut och det blir ett smör. Späd sedan med vatten till önskad konsistens. Gott, gott!

10 kommentarer

 1. Inte kul med ont i magen, säger en som verkligen vet! Det är en bra idé att testa gluten- och mjölkfri kost! :)
  Mandelkrämen låter supergott!
  Ha en fin dag!
  Kramar!
  //Lana

  Svara
 2. Först, tack för en kanonbra blogg! Hittar såååå mycket inspiration på din sida!
  Men vill ge dig ett gott råd. Testa INTE att laborera med ex glutenfri kost INNAN du varit i kontakt med läkare och dietist och påbörjat en utredning. Det kan istället försvåra utredningen….

  Svara
  • Tack för din kommentar och omtanke! Visst ska man aldrig mixtra för mycket eller göra för drastiska ändringar i kosten utan att vara påläst om hur det funkar och varför. Förhoppningsvis hjälper det att dra ner på mängderna av gluten och mjölk (det blir ju lätt lite mycket vid t.ex. frukost) så jag inte behöver utesluta det helt :)

   Svara

Skriv en kommentar.