Spenatsmulpaj med fetaost och valnötter

Man kan ju inte bara springa på chokladprovningar och äta sig mätt på Lisa Lemke-pizza. Man måste ju laga lite mat själv också, mellan varven.

Nu känns det som att jag inte fått tillfälle att laga mat på riktigt på alldeles för länge, så i påskhelgen, när vi ändå ska vara hemma och packa, har jag tänkt dra fram lergrytan och laga något gott långkok. Kanske baka bröd någon dag också, bara för att det doftar så gott. På söndag blir det påskmiddag hos mamma, och jag gissar att det blir påskbord – julbord utan julskinka, helt enkelt. Vad brukar ni äta vid påsk?

Någon form av buffé är ju smidigt att laga i alla fall. Den här pajen platsar på påskbordet, men funkar precis lika bra som helt vanlig vardagsmat också.

Spenatpaj, matig smulpaj

Har du testat att göra matig smulpaj någon gång? Jag gillar’t! Den här gången gjorde jag en glutenfri variant, som av bara farten även passar dig som äter lågkolhydratkost. I pajfyllningen, som gömmer sig under den knapriga täcket med valnötter, hittar du spenat och fetaost. Spenat älskar fetaost och fetaost älskar valnötter. Awesome!

Spenatsmulpaj med fetaost och valnötter (4 port.)

Spenatfyllning:

450 g spenat
150 g fetaost
2 dl mjölk
3 ägg
1 tsk salt
1 krm vitpeppar

Smuldeg:

80 g kallt smör
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
2 dl mandelmjöl (alt. vetemjöl/annat mjöl)
1 dl valnötter

Sätt ugnen på 200°. Använder du färsk spenat behöver du hetta upp den i lite olja i en gryta tills den sjunker ihop. Fryst, tinad spenat behöver du bara pressa vattnet ur. Blanda spenaten med smulad fetaost, mjölk, ägg, salt och peppar och häll i en pajform. Grädda mitt i ugnen tills den stannat, ca 30 min. Blanda under tiden snabbt ihop smör, salt, peppar, mjöl och hackade valnötter till en smulig deg. Strö smuldegen över den gräddade pajfyllningen och grädda mitt i ugnen i 225° tills smuldegen har fin färg, ca 20 min.

Låt gärna stå en stund innan du skär upp.

16 kommentarer

  1. Hehe, kan och kan, ni ser ju ut att ha haft det toppen på bloggäventyret i alla fall! Men jag skulle i alla fall gärna varva Lemke-pizzan med den här spenatpajen!

    Svara
  2. Även om jag absolut inte gillar fetaost så ser det otroligt gott ut och smaka skulle jag gärna!

    Jag ”spånar” ju gärna när jag ser ett bra recept; vad tror du om brokkoli och gorgonzola som fyllning? Eller brysselkål ihop med en god ost… Ser ofta här nere på matlagningsprogramm att de ”kanderar” bladen i stekpanna, det behöver ju alltså inte vara hel brysselkål. Gillar inte alls getost men om den är lite kryddad och fyll i små körsbärstomater så går den ner ;-) Kanske också en idé du kan ”spåna” vidare på som variant…

    Glad Påsk!

    Svara
    • Hm… Komjölksfeta, då? Det funkar inte det heller kanske? Ädelost funkar ju till spenaten också annars, eller en god parmesan typ. All ost funkar nog! Det går ju byta ut spenaten också, förstås. Kul att du spånar vidare!

      Svara
  3. Toppenrecept i min familj där en äter LCHF. Jag drömmer fortfarande om Prostens pizzor men din paj ser också ut att kunna framkalla begär efter mer. Mums!

    Till påsk äter vi ofta lamm, men också lite sill och lax. Familjen är spridd över landet så det blir middag med grannarna på påskafton. Lammstek i konjak och apelsin tänkte jag.

    Påskkramar till dig!

    Svara
  4. Din bild såg så smarrig ut så jag var tvungen att prova. Hade dock inget mandelmjöl så jag använde istället glutenfri mjölmix, vilket inte alls funkade! Smulet flöt ut till en blöt massa över fyllningen och vägrade gräddas och jag undrar om du har nån erfarenhet av den typen av mjöl eller vad som gick snett?!

    Svara
    • Jag har ingen erfarenhet av glutenfri mjölmix men jag gissar på att den innehåller något som liksom ska ”binda ihop” en deg. Här vill du inte binda ihop degen utan ha den smulig. Det skulle också kunna vara så att smöret blivit för varmt medan du arbetade ihop degen, då kan smuldeg bli lite märklig. Lättaste sättet att få ihop en smuldeg är med en matberedare eller liknande, om du har en sådan. Tråkigt att pajen blev knasig, hoppas att du vågar testa igen! :)

      Svara
  5. Ska det verkligen vara 1tsk salt i smuldegen? Jag gillar salt men fick skrapa av nästan hela täcket, synd, för iden var bra. Ewa

    Svara
    • Hur mycket salt som behövs beror ju förstås lite på vilket smör du använder och hur salt osten i fyllningen är. Som alltid när man lagar mat är det viktigt att smaka av efterhand. Ska lägga till en notis om saltet i receptet, tack för din kommentar!

      Svara

Skriv en kommentar.