Triss i mackor med sommarfeelings

Pust, stånk och stön!

Nu har jag precis brett ut mig över heeela soffan efter en lång, lång kvällspromenad. Det var otroligt skönt ute, en sval kväll som minner om tidigare sommarkvällar..

Ja, för nu är den väl här på riktigt, sommaren? Det kan väl ingen neka till? Majas årstidssång säger det – ja, inte ens Växjö kommun nekar längre detta faktum, utan har bestämt att det minsann är dags att sopa gatorna från vinterns grus nu. Det kommer nog ingen mer snö nu på ett tag. Heja, heja! Inte en dag för sent…

Tips på midsommarmat, mackor

Idag bjuder jag därför på lite enkla mackor med extra mycket sommarkänsla. Lite äggsallad, lite nypotäter, lite jordgubbar… Inte så tokigt med smörgåsbuffé till lunch eller middag en dag i veckan, eller hur? Eller till frukost på självaste Midsommarafton kanske?

Som jag längtar till på fredag! Som ett barn längtar till Julafton. Jag har alltid älskat Midsommarafton. För den sommarbekräftelse den ger, tror jag. Eller kanske för den goda maten. Du som äter sill längtar förstås mest till den och adderar utan att blinka en bit sill eller två till de både matigare smörgåsarna här nedan. Jag, jag är uppväxt med picnicbog (skinka på burk, du vet) som substitut till sillen.

Vad brukar ni ersätta sillen med, för sill-vägrarna i er familj?

Rågbröd med äggsallad och gräslök

Rågbröd med äggsallad (1 st)

1 skiva danskt rågbröd
Smörgåsmargarin
1 kokt, tärnat ägg
(1 bit tärnad matjessill)
1/2 msk gräddfil
1/2 msk majonnäs
4-5 cm finstrimlad purjolök
1 msk gräslök klippt i småbitar
Salt, peppar

Toppa rågbrödet med margarin och en röra av övriga ingredienser. Spara gärna lite klippt gräslök att toppa med. Vi som inte gillar sillen skippar helt enkelt den!

Tunna knäcken med nypotatis, gräddfil och gräslök

Krispig potatissmörgås (1 st)

1 tunt knäckebröd
Smörgåsmargarin
1 kall, kokt färskpotatis i tunna skivor
(1 bit matjessill)
1 klick gräddfil
1/2 msk gräslök klippt i småbitar
Salt

En riktigt somrig macka på tunt knäckebröd med kokt potatis och sill (för den som önskar), toppad med en klick gräddfil och klippt gräslök. Tycker du att det behövs så saltar du potatisen lite extra.

Mackor med färskost och jordgubbar

Jordgubbssmörgås med färskost (1 st)

1 skiva ljust bröd (gärna surdeg eller liknande)
Naturell färskost, t.ex. Philadelphia (alt. Crème de Brie/Camembert)
1-2 jordgubbar skurna i tunna skivor
(Nymalen svartpeppar)
(Gröna blad av basilika/mynta)

Efterrätt till middag blir den här mackan med färskost och skivade gubbar. Svartpeppar är gott på jordgubbarna, om du använder naturell färskost. Testa gärna också Crème de Brie eller Crème de Camembert om du vill ha lite mer fräs. Några gröna blad på toppen är ju också snyggt.

Karins grova picknickbröd
Enkla recept på midsommarmackor

Jag måste ju också tipsa om det goda brödet jag har njutit av i helgen och använde till jordgubbssmörgåsen. Jag satte degen i fredags kväll, lät det jäsa i kylen över natten och bakade ut på lördag morgon. Det var tusan det bästa bröd jag någonsin bakat! Knaprig yta, mjukt innanmäte, lagom grovt och superenkelt att baka även för mig som inte bakar bröd så ofta… Kanonreceptet tackar jag Karin för!

11 kommentarer

  1. Knäckemacka med varm skivad potatis och smörklickar ovanpå var alternativet när vi inte gillade skolmaten på 70-talet ;-) Gott!

    Svara
  2. Vilka härligt frestande mackor! I min familj älskar vi sill, så midsommaren är härlig. Då kan vi verkligen ta ut svängarna! Ha en riktigt fin midsommarhelg så småningom!

    Svara

Skriv en kommentar.