Solkustsoppa, kycklingsoppa med stjälkselleri

Enkel kycklingsoppa med stjälkselleri

Torsdag betyder soppa i många hem. Det råkade falla sig så även här idag, eftersom en ledsen, ensam kycklingfilé kollade på mig när jag öppnade frysen och en hel massa stjälkselleri inhandlats till en annan rätt men inte kommer gå åt på långa vägar. Dessutom så har det varit busväder hela dagen med ömsom spöregn, ömsom åska och ömsom strålande solsken. (Eller allt samtidigt, som nu.)

Det här är faktiskt en kycklingsoppa som jag fått receptet på från skolköket. På skolans matsedel hette soppan Solkustsoppa. Åtskilliga skolluncher har jag suttit och funderat på vad den innehöll. Efter att jag tagit studenten tog jag tillslut tjuren vid hornen och bad om receptet. Från en glad kostansvarig på kommunen fick jag ett recept med ingredienser som 500 liter buljong och 10 kg kyckling. Här är min omskrivna version på samma recept.

Solkustsoppa (4 port.)

200 g kycklingfilé
Smör/olja
5 stjälkar selleri
1 purjolök
2-3 morötter
1 liter kycklingbuljong (vatten + tärningar/fond)
2-3 dl grädde
1 msk gurkmeja
Salt, peppar

Tärna kycklingen och fräs i lite smör eller olja. Strimla sellerin och purjolöken. Slanta moroten. Låt selleri, purjolök och morot fräsa med kycklingen tills purjolöken mjuknat. Häll på buljong och låt soppan puttra under lock tills moroten är mjukare men fortfarande har tuggmotstånd. Red soppan med grädde. Tillsätt gurkmeja (för färgens skull) och smaka av med salt och peppar. Koka upp.

Krispiga ciabattaskivor till kycklingsoppa
Servera gärna solkustsoppan med krispiga brödskivor som du doppar i den varma soppan.

Solkustsoppa, kycklingsoppa med stjälkselleri
Gyllene solkustsoppa med massor av god kyckling och grönsaker. Ingen dålig skolmat här, inte!

9 kommentarer

  1. Gott! Där jag jobbar ber jag också om recept ibland och får likadana recept som måste omvandlas. Kockarna har större grytor än vad jag ens skulle få plats med i mitt kök :-) Alltid kul med en utmaning!

    Svara

Skriv en kommentar.