Snabba naanbröd

Snabba naanbröd

En bit gott bröd till maten är alltid uppskattat, helst nybakat. De bake-off-bröd som man hittar i de flesta butiker är visserligen ofta bra, men de här snabba naanbröden är så enkla och snabba att göra att du knappt hinner gå fram och tillbaka till affären på samma tid.

Naanbröd är indiska, tunna bröd som passar bra till alla goda indiska grytor där man kan använda brödet istället för bestick, om man vill. Naanbröden passar lika bra till annan mat som man gärna vill ha en bit bröd till. Denna snabba ’fuskvariant’ av naanbröd bakas på bakpulver, och är därför godast nybakta. Gör så många som du behöver eller baka en stor sats och frys in de som blir över – de blir som nybakta igen efter någon minut i ugnen. Du är i mål med naanbröden efter 15-20 minuter, medan grytan puttrar på spisen!

Snabba naanbröd (8 st)

8 dl vetemjöl (+ lite extra till kavling)
1 msk bakpulver
1 tsk salt
1 dl vatten
2 dl turkisk yoghurt (alt. annan naturell yoghurt)
1 ägg
(1 vitlöksklyfta)
Olivolja
Flingsalt

Sätt ugnen på 250°. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt. Vänd i vatten, yoghurt, ägg och eventuellt en pressad vitlöksklyfta. Arbeta snabbt ihop till en jämn deg. Dela i 8 lika stora bitar och kavla ut till mycket tunna, ovala bröd – formen är inte så noga. Lägg på en plåt och grädda mitt i ugnen i 6-8 minuter, tills de fått fin färg. Pensla med olivolja och flingsalt direkt när du tar ut dem ur ugnen. Servera naanbröden varma eller ljumma.

21 kommentarer

 1. Jag hade ingen yoghurt,men tog mellan fil istället. Det var inte illa ;-) Nu ska jag baka den en gång till men nu med extra vitlök och yoghurt. Tack för receptet!

  Svara
 2. Provade dessa i desperation eftersom vi inte hade någon jäst. Ni skulle ha kallat dem vid sitt rätta namn så hade man sluppit scones med ton av vitlök till indisk gryta.

  Svara
  • Tråkigt att de inte blev som du tänkt dig! Jag gillar dessa bröd skarpt och gör dem fortfarande ofta när jag inte har något bröd hemma till maten.

   Svara
 3. Årovade att både göra i ugn och steka på stekpanna….ganska hög värme och lite olja. Tyckte de blev bättre i stekpannan

  Svara
 4. Numera favoriten hemma och har fått recensionerna ”ännu godare än de med jäst”! Jättebra recept med alltid lyckat resultat. Testade med specialvetemjöl och blev om möjligt ännu godare!

  Svara
 5. hej! jag tänker pröva att sänka värmen. det blev lite scones över dem med 250 i 6-8 minuter ( körde bara 3-4 minuter) !
  Normalt när jag gör ett recept med jäst , som är de bästa, så är det tre minuter i ugnen på 250-275 grader och jag får passa så de inte blir svarta. detta: https://www.food.com/recipe/madhur-jaffreys-naan-bread-446809 men de kräver längre tid förstås med jäsning.
  Tänkte prova cirka 175 grader.

  Svara

Skriv en kommentar.