Mammas hastbullar & barndomsminnen

Hastbullar med russin och kardemumma

Det här är snabba bullar som är bakta med extra mycket barndomsminnen och kärlek till min fina mamma. Enligt uppgift från min sambo är de goda även utan barndomsminnen. Men jag tror ändå att de där minnena gör sitt till för de här lättbakta hastbullarna, som du slänger ihop på några minuter. Hastbullarna är godast nybakta, så gör gärna en liten sats men baka flera gånger. Perfekt att baka om du får oväntat besök (av en vän eller ett sötsug).

Mammas snabba hastbullar (8-10 st.)

100 g smör
6 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
2 tsk kardemumma
1 dl socker (alt. sirap eller honung)
1 dl russin
1 ägg
2 dl fil (alt. yoghurt, mjölk eller liknande)
Pärlsocker

Sätt ugnen på 225°. Smält smöret. Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt ägg, fil och smält smör och blanda snabbt ihop till en tjock smet. Klicka ut 8-10 klickar av smeten glest på pappersklädd plåt. Strö över rikligt med pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen tills hastbullarna har fin färg, känns lätta och är torra helt igenom, ca 10-15 min.

Förresten: Dessa bullar är mitt bidrag till Månadens sötsak – hemifrån på Therésias blogg Söta saker.

Hastbullar, enkla och snabba att baka

Mammas enkla hastbullar

12 kommentarer

  1. Låter gott och extra kryddat med barndomsminnen är aldrig fel. För mig är det saft och mandelkubb som är starkt förknippat med uppväxten. Fast köpta bullar då.. Dock bakade mamma kanel-, kardemumma-, respektive vaniljbullar ganska flitigt. Får nog stöta på där igen och be henne damma av bakdonen :-)

    Svara
    • Mandelkubb är lite speciellt… Dessa liknar mandelkubb litegrann, men absolut inte lika torra… Mandelkubb kräver mycket saft för att gå ner :D Bullar är inte heller fel! De är allra bäst när mamma gjort dem, visst? :)

      Svara
  2. Tänk vad barndomsminnen kan göra med både bakning och matlagning. Det konstiga är ju att det man minns smaka gott oftast smakar väldigt gott fast att det kanske inte är något speciellt. Ha det gott /Emma

    Svara
    • Visst är det så! När jag och familjen var på vift om somrarna för många år sen brukade vi stanna vid någon mysig träddunge vid en vägkant och äta Mamma Scans köttbullar och Risifrutti… Lite konstigt och verkligen inget speciellt men jag kan än idag längta lite efter söt gröt och illaluktande köttbullar bara därför… :)

      Svara
  3. Läste här förut och funderade på vad dina hastbullar påminde mig om, kom på det… och nu har redan Lotta skrivit det, nämligen mandelkubbar! Gudagoda med bittermandel i osv. Kanske man kan variera ditt recept med det…

    Att komma hem efter att ha lekt ute eller efter skolan och det luktade nybakat i hela trappuppgången är något man aldrig glömmer! Vet inte när jag upplevde det senast och jag ger er ett råd: fråga era mammor (eller bakande pappor) idag hur de gör era älsklingskakor eller maträtter osv. En dag kan det vara försent…

    Svara
    • Det borde man kunna göra! Lite bittermandel kan man ju riva ner i smeten :)

      Mitt tydligaste mamma-bak-minne är när jag var runt fem år och kom hem efter några nätter på lasarettet… I köket stod mamma och bakade kanelbullar. De satt inte helt fel då :) Måste be mamma om hennes recept, för de där bullarna är de bästa!

      Svara

Skriv en kommentar.