Snabba bönbiffar i pitabröd

Bönbiffar i pitabröd, snabbt och enkelt

Hemma har vi som mål att vi ska äta vegetariskt (lakto-ovo-vego) åtminstone en dag i veckan. Senaste tiden har vi nått upp till målet och lite mer – det tycker jag är väldigt roligt! Främst är det för miljöns skull, men även för att det vidgar mina vyer inom matlagning. När du måste leta efter bra alternativ till kött så hittar du många riktigt goda, nya recept. Man kan tänka lite mer utanför lådan! Vi har hittat några absoluta favoriter, kikärtsgrytan med banan är en, detta blir en ny!

Bönbiffarna blir faktiskt väldigt ”köttiga” i smaken och kan övertala även den mest köttfrälsta att smaka. Smeten är lite kladdig men håller ihop bra i stekpannan. Blanda gärna olika sorters bönor. Vi hade i hälften kidneybönor och hälften kikärtor. Bönbiffarna serverades i varma pitabröd tillsammans med sallad, tomat och en sås med sötfrisk paprika och sting av vitlök. Såsen blev himlans god!

Bönbiffarna passar bra med något lite sött, som paprika- och vitlökssåsen. Jag kan tänka mig att de passar väldigt bra att krydda med het chili och servera med söt mango i pitabrödet. Vill du ha en lite lättare, GI-vänlig middag, så utesluter du pitabrödet och serverar biffarna i salladsbladen, tillsammans med kokt quinoa eller bulgur.

Bönbiffar i pitabröd med paprika- och vitlökssås (4 port.)

Bönbiffar:

2 burkar bönor, ca 460 g avrunnen vikt (t.ex. kidneybönor eller kikärter, blanda gärna)
1 ägg
2 msk potatismjöl
1 tsk salt
2 krm peppar
Smör/olja

Paprika- och vitlökssås:

1 vitlöksklyfta
1 dl turkisk yoghurt (alt. crème fraiche/gräddfil)
1 dl ajvar relish
1 tsk citronsaft
Salt, peppar

Till servering:

4-6 pitabröd
1/2 huvud romansallad
1-2 tomater

Börja med bönbiffarna. Skölj bönorna och låt rinna av. Mixa till en slät eller nästan slät smet. Blanda med övriga ingredienser till biffarna. Låt stå medan du blandar ihop alla ingredienser till paprika- och vitlökssåsen. Forma biffsmeten till biffar (blir ca 6 st) och stek i smör eller olja tills de har fått fin färg på båda sidor, knappt 5 min./sida. Värm gärna pitabröden, t.ex. i brödrosten. Servera bönbiffarna i pitabröden med tomatskivor, salladsblad samt såsen.

Bönbiffar med paprika- och vitlökssås

Bönbiffar i pitabröd, enkel vardagsmat

Vet du vad? Igår jobbade jag sista dagen på flera veckor! Äntligen semester! Känns inte så tokigt alls :) Det kanske inte blir lika mycket vardag för mig nu alltså, men jag lovar att hänga i och leverera somrig, enkel vardagsmat ändå! Har du semester än?