Snabb peppartofu

Det har tagit tid för mig att bli kompis med tofu. Gillar du tofu? Vad jag kan säga efter många lyckade och misslyckade experiment är att det gäller att ösa på med annat när du lagar tofu. Knaprigt, såsigt, hett, sött och syrligt. Skäms inte – det är bara att brassa på med hela arsenalen samtidigt!

Svartpeppartofu, ett vegetariskt recept

Någon som vet vad jag snackar om är Mattias som driver mattidningen VEGO som det här receptet kommer ifrån. För jo, det ska vara en matsked (!) svartpeppar i den här såsen. Tillsammans med vitlök, chili, ingefära och den söta sojasåsen ketjap manis blir det en sås som inte går av för hackor, som du säkert anar.

Tofutärningarna blir krispiga godbitar genom att helt enkelt vändas i majsmjöl innan stekning. Ett rackarns enkelt knep. Kan hända att jag plockade i mig några tofubitar medan riset kokade klart…

Mattias blandade tofun med såsen men jag behöll delarna för sig för att tofun skulle var krispig även i matlådan dagen efter. Servera tofun med pepparsåsen, ris och strimlad salladslök!

Snabb peppartofu (4 port.)

400 g fast tofu
1 dl majsmjöl
Olja att steka i

Svartpepparsås:

1 gul lök
1/2 dl rapsolja
3 vitlöksklyftor
1 färsk, röd chili
2 msk riven, färsk ingefära
1 msk svartpepparkorn
1/2 dl ketjap manis
1/2 dl ljus sojasås
1 msk socker

Tärna tofu och vänd tärningarna i majsmjöl. Skaka bort överflödigt majsmjöl innan du steker tärningarna gyllene och krispiga i generöst med olja. Lägg åt sidan medan du gör såsen. Hacka löken och fräs den mjuk i rapsoljan. Finhacka vitlök och chili, riv ingefära. Låt dessa fräsa tillsammans med löken någon minut innan du tillsätter mortlad eller grovmalen svartpeppar, ketjap manis, sojasås och socker. Koka ihop en knapp minut.

4 kommentarer

  1. Svartpeppartofu, det är ljuvligt! Hoppas att tidningen har kreddat Yotam Ottolenghi för det här receptet, för det är väldigt, väldigt likt svartpeppartofun han har i sin kokbok Plenty. Kram!

    Svara

Skriv en kommentar.