Snabba tips på fredagsmat

Fredag eftermiddag och orken är som bortblåst. Jag ränner runt i ekorrhjulet så fort hela veckorna, så när startskottet för helgen väl kommer är jag helt slut och har ingen lust alls att laga mat. Då vill jag bara sjunka ner i soffan och somna, haha!

Här har jag samlat över 15 tips på fredagmat som är snabb att laga och ändå lite lyxig. Max 20 minuter tar det, sen står maten på bordet oavsett vilket recept du väljer. Hoppas det blir din lilla skattkista på fredagsmat att prova idag eller andra trötta fredagar framöver.

Pasta med tomatsås och getost

Fredagspasta

Fredagslyxig pasta, hur bra är inte pasta? Bästa mat-kameleonten som blir precis så lyxig som tillbehören tillåter. Som den här enkla tomatpastan som får guldkant av getost, valnötter och färsk basilika. Är du mer sugen på go’a ostar och valnötter är den här ädelostkycklingen ett annat tips.

Om ost och nötter inte lockar, gör ett säkert kort: Himmelsk gryta med fläskfilé. Den går jättefort att göra eftersom fläskfilé bara vill koka en liten, liten stund för att vara mör. Fläskfilé är ju alltid lika gott.

Jag är inget stort räk-fan som många andra, men i vissa sammanhang kan räkor vara väldigt gott. Som i den här gräddiga pastan med räkor och chili.

Pizza utan jäsdeg

Snabba pizzor utan jäsdeg

Pizza med fusk är fullt tillåtet när det vankas fredagsmiddag. Jag har många gånger har tanken att sätta en jäsdeg på torsdagskvällen för att den ska kunna jäsa i kylen till fredagskvällen, men helt ärligt – när tusan blir det av?

Nä, pizza på libabröd, knäckebröd eller tortillabröd är faktiskt så gott att det liksom inte känns lika värt att mecka med en jäsdeg…

Tacos utan färs

Tacos utan tacofärs

Alternativ till tacos utan tacofärs kan ju vara lite så där lagom stor förändring på fredagsmaten för inbitna taco-fans, tänker jag. Personligen gillar jag ju verkligen tacokryddorna men gör gärna tacokyckling, tacokorv eller tacolinser istället. Med lite andra kryddor kan du snabbt steka på lite räkor till dina tacos istället.

Vill du hålla fast vid färsen men prova lite andra kryddningar kan du prova den här asiatiska färsen med lime och massa andra go’a grejer eller kanske kycklingfärs med indiska kryddor, jordnötter och mango.

Lyxig smörgås till middag

Fredagsmackor

2 fredagslyxiga smörgåsar skulle jag också vilja tipsa om till fredagsmaten. Dels klassikern club sandwich, som i dekadent 3-lagersversion faktiskt känns väldigt fredagslyxig. Kanske med pommes till för lite mer amerikansk feeling?

Något jag sparar till de (få, numera) dagarna när jag är ensam hemma är ryggbiff. Ryggbiff är bortkastat på någon som vill ha allt kött genomstekt, det är allt jag säger om det. Den här mackan med ryggbiff är helt galet god. Det kan Jamie Oliver intyga.

Snabb efterrätt fredag

Snabba efterrätter

Något sött till efterrätt i tv-soffan är ju aldrig fel. Jag älskar ju glass och det är sjukt enkelt att göra glass av bara kondenserad mjölk och grädde, men det kräver ju lite framförhållning förstås. Har du bananer hemma som börjar sjunga på sista versen kan du frysa in dem och mixa de frysta bananerna till en glass också, kanske med kakao och jordnötssmör i också. Väldigt gott – Tea älskar det. Glass över huvud taget är väl världens bästa fredagsefterrätt, eller vad säger du?

Om du vill ha något gott till glassen kan jag mycket starkt rekommendera att du vänder bananer (okej, mycket bananer nu men du kan ju välja en annan glass till) i varm kola… Varma kolabananer och glass alltså. Prova.

Glassfria, snabba efterrätter finns ju också förstås. Har du något bra tips? Mitt bästa tips är cheesecake i glas! Grädde, färskost, bär ihopblandat och varvat med kex, helt enkelt. Den här cheesecaken i glas med jordgubbar kan du göra med tinade, frysta jordgubbar så här års om du vill.

 

Hoppas att du hittade några go’a tips till fredagsmiddagen. Jag har några bra tips på lut som jag kommer att dela med mig av på Facebook och Instagram under helgen också. In och följ så missar du inte det. Trevlig helg!

Inga kommentarer

Skriv en kommentar.