Snabb norrlandspizza på tunnbröd

Renskavspizza med kantareller

Det här grundar sig i den där snabbpizzan på tortillabröd som florerar lite varstans. Det är gott, men jag tycker nästan att tunnbröd lämpar sig ännu bättre som botten – smaken på brödet efter några minuter i ugnen går inte av för hackor, vill jag lova.

Med tunnbröd som botten så har man ju slagit an tonen för norrlandstemat och jag valde att gå all in. Renskav, kantareller och en redig, svensk, lagrad ost. Det är så här Norrland smakar. Tror jag. Jag har aldrig varit där. Jag skulle inte vilja påstå att jag är särskilt berest överhuvudtaget (flugit 4 gånger – Stockholm T/R och London T/R) men till Norrland ska jag väl minnsann ta mig någon gång. Till vidare äter jag renskavspizza och låtsas att jag är världsvan.

Snabb norrlandspizza på tunnbröd (4 port.)

Smör att steka i
1 pkt renskav, ca 250 g
1 näve kantareller
Salt, peppar
4 tunnbröd
1/2 dl pizzasås (ja, ketchup funkar också faktiskt)
4 nävar riven, lagrad ost, t.ex. Västerbotten
1/2 rödlök

Sätt ugnen på 250°. Stek den halvfrusna skaven i stekpannan. Dra efterhand av skaven med en gaffel så att den blir jämnstekt. Låt kantareller steka med ett par minuter. Salta och peppra. Lägg tunnbröden på en pappersklädd plåt och bred en matsked pizzasås på varje tunnbröd. Toppa med det mesta av osten, renskav, kantareller, skivor av rödlök och resterande ost. Grädda mitt i ugnen till pizzorna fått fin färg, 5-10 min.

Servera med en pizzasallad där oreganon fått ge plats för lite lingon för fullbordad norrlandsfeeling.


Nä, nu måste jag springa. Gröten på spisen kallar. Röda klänningen är på och om några timmar kommer vännerna. Då blir det oktoberjulmys! Hoppas ni får en lika fin lördag som jag!

4 kommentarer

 1. Efter tunnbröd och renskav kan jag leta länge härnere ;-) Men gott är det!

  På 80-talet i Småland hade jag en jobbarkompis som ursprungligen var ifrån Gällivare om jag minns rätt. Vet bara att vi alltid funderade på att när hon åkte hem och hälsade på så hade man hamnat vid gränsen mellan Frankrike och Spanien ungefär om man åkt söder ut i stället… Sverige är ett avlångt land och du är nog inte ensam om att inte ha varit där uppe. Om du får mandeln i risgrynsgröten får du väl önska dig en resa dit, men säg det inte högt ;-)

  Svara
  • Renskav kan jag tro är stört omöjligt att hitta, men tunnbröd? Inget form av tunnbröd alls, alltså?

   Ja, visst är det avlångt, Sverige! Men man borde satsa på att se sitt eget land innan man ger sig ut i andras kanske :D Får önska mig detta!

   Svara
 2. Svenskinspirerat på tunnbröd och tex-mex-pizza på tortillabröd, med tacosåsen och mozzarella. Gott att använda renskav också! Ett kött som av någon anledning hamnar utanför radarn när jag ska planera och handla mat. Finns ju så bekvämt i frysdisken..

  Jag vill också till Norrland. Det längsta jag har varit är Östersund men jag vill ännu längre upp och se mer av vårt vackra land.

  Svara
  • Renskav är gott! Dessutom kan man ju ta det direkt från frysen till stekpannan, smidigt att slippa ta upp kött och tina dagen över natten.

   Östersund är ju ändå nästan Norrland, tycker jag som smålänning. Men det är väl egentligen bara halvvägs upp ;)

   Svara

Skriv en kommentar.