Snabb och enkel chili con carne

Chili con carne har jag bloggat om innan, men vissa recept tål att upprepas och påminnas om. Själv älskar jag nämligen chili con carne och eftersom Daniel gör det också, blir det det till middag ganska ofta hemma (med matbloggarmått mätt, i andras ögon alldeles för sällan). Vi serverar den som den är, med en stor klick svalkande gräddfil och kanske en bit bröd, men både ris och nachochips är ju andra vanliga tillbehör.

Chili con carne

Hur vi gör chili con carnen varierar såklart från gång till gång, efter lust och kylskåp. Daniel gör gärna chili con carne på lövbiff och den versionen är underbart god. Har jag lite mer tid gör jag den på grytbitar istället för färs, har jag en skvätt tacosalsa över åker den i och känner jag mig äventyrlig blir det kanske lammfärs och andra kryddor.

Denna gången blev det en helt vanlig, enkel och snabb chili con carne på blandfärs och blandade bönor (stora vita och små svarta) med klassiska smaker av chili (så klart), spiskummin och oregano. Jag hade också i ajvar relish, och jag måste ändå säga att det hjälpte den här chili con carnen att ta det där sista klivet upp på prispallen.

Snabb och enkel chili con carne (4-6 port.)

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
Smör/olja att steka i
2 tsk spiskummin
1 msk oregano
500 g blandfärs (alt. nötfärs)
2 burkar krossade tomater, ca 800 g
1 burk mild ajvar, ca 340 g (alt. chilisås)
2 burkar kokta bönor, ca 460 g avrunnen vikt
Chiliflakes efter behag (alt. sambal oelek)
Salt, peppar

Till servering:

Gräddfil
(Bröd, nachochips och/eller ris)
(Färsk persilja att toppa med)

Finhacka lök och vitlök och fräs mjukt i en stor gryta (gärna en gjutjärnsgryta). Tillsätt spiskummin och oregano och rör runt innan du lägger ner färsen och låter denna bli brynt. Häll på krossade tomater och ajvar (här kan du pausa och låta alltsammans puttra så länge du har tid, om du vill och hinner) samt avsköljda och avrunna bönor. Låt puttra 5-10 min. Smaka av med chili, salt och peppar efter behag.

Enkel vardagsmat, chili con carne
Snabb chili con carne
Chili con carne, ah, jag älskar det! Snabbt och gott förstås, som vardagsmat ska vara!

Vi pratade ju om hösttecken igår och jag tänkte dela med mig av en bild, jag med. Den här vackra klätterväxten agerar insynsskydd på sommaren och på hösten byter den kläder från den gröna sommarklänningen till en varmröd höstkofta. Visst är den fin?!

Klätterväxt i höstskrud

10 kommentarer

  1. Du glömde burken med gröna ärtor ;-)

    Chili con carne äter vi också gärna, men då alltid med blandfärs och smaken ska vara lite ”sötskarp” så jag kör (bara) med vita bönor (baked beans) i tomatsås + ketchup… min ccc är lite ”såsigare” än din ser ut att vara och då passar det bra med vitt bröd (orostat) som bryts i bitar och läggs ovanpå lite vartefter man äter, så att det inte hinner drunkna ;-)

    Hösten färger är fantastiska! Ser fortfarande mycket grönt när jag tittar ut – idag hade vi ca. 18-20° i solen – men det varierar hemskt mycket på grund av vinden här på ön; i slutet på veckan ska det bara kännas som 8-9° *brrr*

    Svara
    • Haha, ja ärterna ja ;) Det funkar ju det med!

      Min chili con carne är inte jättesåsig nej, det är inte min köttfärssås heller. Jag gillar den lite mer ”grov” och torr!

      18-20°?! Inte illa! Det märks att du bor längre söderut, helt klart. 3° när jag gick till jobbet i morse. Brrr…

      Svara
  2. Vilken härlig höstbild, färgen blir extra varm med solens sken.
    Ja chili är precis som köttfärssås, det blir liksom olika varje gång man gör det. En favorit är just chili på grytbitar, gärna långkok så det blir extra mustigt. Men med färs är det en kanoners snabbfixad variant, så gott så!

    Kul det där med hur man ser på ”ofta”. Vi är nog som ni, misstänker vi, när vi säger att vi äter en rätt ofta (och dom rätterna är inte många) så är det förmodligen väldigt sällan i andras ögon:)

    Svara
    • Tack! Visst är hösten fin när solen väl skiner. Den borde göra det oftare bara ;)

      En riktig chili med grytbitar som fått koka 2-3 timmar (eller ännu mer) är nog bland det godaste man kan äta. Mums! Det är lyxmat. Till vardags är chili con carne på köttfärs väldigt bra, tycker jag :)

      Ja, det är verkligen subjektivt det där. Ofta här är samma sak som återkommande – vissa saker är ju hur goda som helst men äts ändå aldrig igen. Det finns ju så mycket annat gott man ska hinna äta!

      Svara
  3. Otroligt vacker höstbild!
    Den här rätten skulle jag vilja äta fast utan bönor… får ont i magen av dem… Vad kan man ersätta bönor med? Har du nåt förslag? :)
    Kram kram
    //Lana

    Svara
    • Tack!

      Jag antar att baljväxter överlag är uteslutna – ärter, linser? Svårt att hitta något som ersätter bönorna i smak och särskilt i konsistens. Men tärnade rotfrukter i olika former blir ju gott och matigt, det hade jag nog använt! Kålrabbi kanske? Rotselleri, kålrot, morot… Den rotfrukt du gillar bäst. Grönsaker funkar ju också förstås – kanske zucchini? – men det blir ju lite mjukare och inte lika matigt :)

      Hoppas du hittar en variant du gillar! Kram!

      Svara

Skriv en kommentar.