Snabb ärtsoppa med kikärter och fläsk

Snabb ärtsoppa med kikärter och fläsk

Alltså… Hur många vinklar man än hittar så blir en ärtsoppa inte särskilt snygg. Det är lite som att försöka sminka en gris. Men jag tror att alla som någon gång krupit upp i en gulnad kökssoffa i furu medan den nordiska isvinden slagit mot tvåglasfönstren, har en bild av hur denna husmansklassiker ser ut och smakar.

Och visst är det gott? En klassisk ärtsoppa på gula ärter kräver dock ungefär ett dygns blötläggning och sina goda timmar på spisen. Det är billigt och på så sätt bra vardagsmat ändå, men jag känner nog inte någon som känner att de vill sätta igång med ett sådant projekt en trött torsdagskväll. Men torsdag är det ju likväl och traditionen säger tydligt att det är ärtsoppa och pannkakor till middag idag! Och sånt bara går ju inte att säga emot, då och då i alla fall.

Så gör en snabb ärtsoppa! Istället för gula ärter använder jag kikärter, som går att hitta färdigkokta i vilken butik som helst. Dessa får puttra en stund ihop med potatis, fläsk, timjan och mejram som bidrar till den klassiska ärtsoppesmaken. Smaken blir verkligen som gammaldags, klassisk ärtsoppa, men tillagningstiden är anpassad till alla oss heltidsarbetande, trötta och hungriga stackare. Snabbt och enkelt!

Ärtsoppa på en halvtimme, inte så illa va?

Snabb ärtsoppa med kikärter och fläsk (4-6 port.)

250 g rimmat stekfläsk
1 gul lök
400 g potatis
100 g morot
2 pkt kikärter, ca 470 g avrunnen vikt
1 tsk timjan
1 tsk mejram
1 1/2 l köttbuljong (vatten + fond/tärning)
2 msk grov, skånsk senap
Salt, peppar

Skär fläsk, potatis, morot och lök i mindre tärningar. Skölj kikärterna och låt rinna av. Stek fläsket i en stor kastrull. Tillsätt löken och låt den steka mjuk. Tillsätt potatis, morot, timjan och mejram och låt steka med någon minut. Häll på buljongen och kikärterna och låt koka tills rotfrukterna är mjuka, 15-20 min. Mixa soppa halvslät. Smaka av med senap, salt och peppar.

Servera din snabba ärtsoppa med en klick extra senap och en bit gott bröd. Vill du torsdagslyxa riktigt, så äter du givetvis pannkakor till efterrätt. Testa nötplättar, kesoplättar eller morots- och havreplättar kanske?

14 kommentarer

 1. Vissa rätter går v-e-r-k-l-i-g-e-n inte att få snygga på bild. Beror mycket på färgskalan tror jag, brunt och beige. Men smart av dig att fokusera på tillbehören i bilden istället.
  Har tänkt ”hundra gånger” att jag ska göra ärtsoppa från grunden, men det har aldrig blivit av. Kanske ska mjukstarta med din kikärtsvariant? Den verkar förträfflig!

  Svara
 2. Coolt med ärtsoppa på kikärter! De är ju också ärtor :-) Har faktiskt kokat ärtsoppa ”från grunden” som det så fint heter och det blev riktigt bra, men jag gjorde vegetarisk. Lite fläsk är nog gott att ha i men jag gör nog inte som Mat-Tina och använder gristunga…

  Trevlig helg, Sara!

  Svara
 3. Skånsk senap, we like:):) Ärtsoppa lajkar vi också för den delen, smart att göra en snabbvariant på kikärtor.
  Den riktiga varianten har vi gjort några gånger, brukar köra den i lergrytan. Men det ska vara den skånska varianten, den där ärtorna ligger i trängsel:)

  Hoppas du får en riktigt skön helg!

  Svara
 4. Gjorde idag ärtsoppa på torra kikärter, då jag i affären råkat förväxla dem med ”snabbärtor” . De blev ganska snabbt mjuka i kokande vatten utan att först ha blötlagts en dag eller så. Kokade i alla fall kanske 45 minuter och det blev en klart bättre ärtsoppa än annars. Har också i lök, buljongtärning, currypasta och timjan. Currypasta knappast standard till ärtsoppa, men förhöjer smaken avsevärt. Lite korv i också, även om nog kikärter innehåller tillräckligt med protein. Använder stark senap, tex Colmans.

  Svara
  • Härligt att det funkade trots att du råkat få med fel ärter hem! Låter gott med currypastan till ärterna, lite hetta till allt det lena och milda!

   Svara

Skriv en kommentar.