Smörig dillpestospagetti och fisk

Smörpesto med dill, pasta och fisk

Pasta och pesto är ju så gott ihop. Men när kycklingen blev en fisk blev basilikan en dillkvist och oljan en stor klick smör. För smör och fisk är ju som gjorda för varandra.

I takt med att ingrediens efter ingrediens byttes ut blev jag mer och mer osäker på om jag faktiskt kunde kalla detta en pesto. Men äh, vad tusan – det är en dillpesto med smör och den är jättejättegod till ångande varm pasta och stekt fisk.

Smörig dillpestospagetti och fisk (4 port.)

4 port. spagetti (alt. annan pasta)
2 dl gröna ärter
4 port. fiskfiléer (t.ex. torsk)
Salt, peppar
Smör att steka i

Dillpesto med smör:

1 dl pumpakärnor (alt. mandel eller pinjenötter)
25 g smör
40 g färsk/fryst dill
1 vitlöksklyfta
2 msk citronsaft
1 1/2 dl riven parmesan
(En skvätt vatten)
Salt, peppar

Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Mixa samman ingredienserna till dillpeston. Späd ev. med vatten för att få en mer smidig pesto. När pastan är färdigkokt, blanda ner ärter och pesto så att smöret i peston smälter. Salta och peppra fisken och stek den i smör på båda sidor. Servera med dillpestospagettin.

16 kommentarer

 1. Det låter fantastiskt gott med smör och dillsmaker och bilden lockar ju verkligen! Eftersom man kan säga tomatpesto så klart det är en dillpesto, jag gjorde själv en dillpesto förra sommaren till färskpotatisen och jag har inte fått varken språkpolis eller någon kulinarisk besserwisser på mig :-)

  Jag sparar det här fiskreceptet bland mina ”möjliga” för att prova fisk – så tack – och trevlig helg!

  Svara
  • Hm, det har du rätt i. Jag har en burk paprikapesto i skafferiet faktiskt, nu när jag tänker efter. Dillpesto till färskpotatis låter ju aaaaasgott, det ska jag göra.

   Tack och trevlig helg på dig, Lotta!

   Svara
 2. Idag gjorde jag det här till middag och det blev som väntat jättegott. Jag har hört om men aldrig gjort dillpesto förut. Jag bytte ut hälften av ärtorna mot edamamebönor för det är jag så svag för. Eftersom barnen inte tyckte om det blev det mycket rester över till mig :)

  Svara

Skriv en kommentar.