Om du kan skära ut prydliga rutor ur din lasagne är den alldeles för torr, är min högst personliga åsikt. Jag vill ha min lasagne krämig, med mycket ostsås och generöst med gyllene, smält ost ovanpå. Ska det va’ så ska det va’ riktigt, eller hur?
Julskinkan håller ungefär en vecka så har du någon kvar börjar den säkert sjunga på sista versen nu i dagarna. Om inte annat har jag i alla fall tröttnat på skinkmackor vid det här laget. Strimla julskinkan och gör en skinklasagne, vetja. Förutom att du kan göra av med lite julsenap så är senap en fin smaksättning i olika tomatbaserade såser, tycker jag. I övrigt är tomatsåsen med skinka också smaksatt med olika örter, vitlök och omsorgsfullt fräst lök. Har du julost kvar kan du ju riva den över skinklasagnen också.
Hur god ser inte en lasagne ut när ostsåsen puttrar på ytan och osten börjar bli gyllene och krispig? Oemotståndligt gott och perfekt att göra många portioner av.
Skinklasagne (4 port.)
Skinksås:
1-2 gula lökar
Smör/olja
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 msk grov senap
1 msk torkade örter (timjan, rosmarin, mejram…)
1 burk krossade tomater, ca 400 g
2 dl vatten
400 g kokt eller rökt skinka
Salt, peppar
Ostsås:
100 g smör
1 dl vetemjöl
7 dl mjölk
2 dl grädde, alt. mer mjölk
Salt, svartpeppar
(En nypa muskotnöt)
3-4 dl riven ost
10-12 (fullkorns)lasagneplattor
Sätt ugnen på 200°. Hacka löken och fräs den riktigt mjuk. Pressa ner vitlök, tomatpuré, senap och örter någon minut innan du häller på de krossade tomaterna och vattnet. Låt puttra åtminstone 10 minuter så att tomatsåsen hinner få god smak. Gör ostsåsen medan du väntar. Smält smöret och vispa ner mjölet så du har en slät massa. Häll på lite mjölk och grädde i taget och vispa hela tiden så det inte bildad klumpar. Låt koka under omrörning 5 min och smaka sen av med salt, peppar, muskot och hälften av osten. Strimla skinka och blanda ner den i tomatsåsen. Smaka av. Bottna en ugnsfast form med skinksåsen och varva sedan ostsås, pasta och skinksås tills alla ingredienser är slut. Avsluta med ostsåsen och resten av den rivna osten. Grädda skinklasagnen i nedre delen av ugnen i 30 min.


Du är ju för duktig, nu vet jag vad det blir för middag i morgon, tack
Hoppas det smakade, Ewa!
Måste tacka dig för tipset! Gjorde denna idag och den fick MVG här hemma :)
Vad kul att höra!
Nu har jag ätit lasagnen och den var god. Tyckte att ostsåsen blev tunn men det gick bra ändå. Gjorde en variant utan skinka , men med grönsaker istället åt min dotter som inte äter kött, smidigt.
God fortsättning
Grönsakslasagne är ju också gott!