Sesamtofu i ugn

Har jag nått något typ av svart bälte i vegetariskt matätande, om jag – med handen på hjärtat – kan säga att jag lärt mig tycka om tofu? Jag tycker ändå att det är värt en applåd.

(Paus för applåder.)

Det är väl ingen som kan säga att tofu är äckligt. Det smakar ju ingenting. Det är väl därför jag varit lite skeptisk, men ändå fortsatt att laga till tofu på lite olika vis. Nu tycker jag att jag har lärt mig hur tofu funkar, och hur du ska göra för att den ska ta smak. För är det något tofu kan, så är det att ta smak!

Tofu ser ju ut lite som en skursvamp och det är inte en helt tokig liknelse faktiskt. Om du pressar ut vätska ur tofu, suger den åt sig av annan vätska – precis som en svamp. Slurp, in med marinaden bara. Sen är det klart!

Det går allra bäst att pressa vätskan ur tofun efter att den har varit fryst – den är lite med hållbar då. Jag brukar ta fram tofun ur frysen på kvällen och låta den tina långsamt i kylen till dagen efter. När det är dags att laga mat, pressar jag ur vätskan ur den nu helt tinade tofu, skär i bitar och slänger ner i någon marinad.

Och marinaden, ja den kan vara nästan vad som helst! Eftersom tofun smakar just ingenting, är det bara att brassa på med vilken smaksättning du tror passar till de tillbehör du valt.

Recept på tofu i ugn
Tofu- och nudelsallad

Den här gången fick tofutärningarna hoppa ner i ett bad med en enkel blandning av sesamolja (älskar sesamolja!) och japansk, ljus soja. Slurp in med marinaden och sen skjuts in i ugnen tills den fått riktigt generöst med färg och knaprig yta på kanterna.

Sesamtofun åt vi med nudlar, grönsaker och några extra nypor sesamfrön på toppen.

Sesamtofu i ugn (4 port.)

400 g tofu
2 msk sesamolja
2 msk japansk soja

Sätt ugnen på 200°. Pressa försiktigt så mycket vätska du kan ur tofun. Blanda olja och soja och låt tofun marinera i blandningen, någon minut räcker. Lägg i en ugnsform och stek i ugnen 25 min. Vänd någon gång under tiden.

Marinerad tofu

2 kommentarer

  1. Lagade det här idag! Åt med nudlar, stekta morötter och sojabönor och schoracchiasås! Jättegott och enkelt. Tack för en bra blogg :) Hittar alltid något bra här!

    Svara

Skriv en kommentar.