Senapssås till kokt korv

Senapssås till korv och potatis

Jag är mycket selektiv i mitt majsätande. Jag har en teori om att det är alla trötta lunchhakssallader bestående av 50% billig burkmajs som förstört mig. Men grillad majs med smält smör och flingsalt… Underbart!

Den här rätten – kokt köttkorv med potatis och senapssås – vill jag av någon outgrundlig anledning också gärna ha majs till. Korven ska vara såndär blek, till utseendet väldigt oansenlig, köttkorv som man kokar i plasten. Kokt potatis och en klick lingonsylt att blanda med senapssåsen, sen är middagen komplett!

Senapssås till korv (4 port.)

50 g smör
1/2 dl vetemjöl
5 dl mjölk
2-3 msk skånsk senap
Salt, vitpeppar

Smält smöret. Vispa ner vetemjölet (en vanlig spiralvisp är alltid bäst till såser) så du får en klumpfri röra. Vispa ner mjölken lite i taget och låt koka upp under omrörning. Koka 5 min. Smaka av med senap, salt och peppar.

Skånsk senap
Grov, skånsk senap ska det vara till den här såsen, då får den rätt smak!

Kokt potatis och korv
Jag kokade potatisen och korven i samma gryta, så sparade vi lite på disken också. Alltid tacksamt! Potatisen skalar vi vid bordet så slipper jag omaket med att skala alla…

8 kommentarer

 1. Men åhhhh, kogekorv! Det var inte igår det inte, sablarns så gott det är. Ankis mor gjorde alltid sötsur brunsås till det, riktigt gott är det. Annars har vi också senapssås eller persiljesås till. Extra bonuspoäng för rätt sorts senap:)

  Svara
 2. En gammal älskingsrätt ;-) Hos oss hette den alltid köttkorv med vitsås och potatis, sen blandade var och en ”efter behag” i senapen på tallriken. Eller pepparrot om man ville det…

  Ser att du kokade korven med ”metallclipsen” på ihop med potatisen; smakar man inte det? Och är det inte ”onyttigt”? Vill inte kritisera dig utan frågar för att jag är intresserad!

  Svara
  • Du, bra fråga! Jag har inte ens reflekterat över det. Frågan är vad clipsen är gjorda av, aluminium? Den med njurproblem ska ju vara lite försiktig med det. Men någon smak känner jag inte av i alla fall! :)

   Svara

Skriv en kommentar.