5 sätt att pimpa din soppa

Imorgon är det torsdag och då äter du ju soppa om du är traditionsbunden eller kanske bara gillar soppa. Oavsett om det är pulversoppa eller hemmagjord soppa som står på ditt middagsbord så kommer här fem tips som får din soppa att bli en roligare middag:

Snabb, grön ärtsoppa med krutonger

Krutonger

Jag kan visserligen äta en hel plåt krutonger för mig själv, men finns det någon som INTE tycker om krutonger? Riv (torrt) bröd i bitar, stänk över lite olja och salt och skjutsa in i ugnen tills de är torra, knapriga och gyllene. Tänk bara på att göra orimligt mycket krutonger om du har någon som mig i familjen… Funkar lika bra med grövre bröd som med det vitaste vita.

Rostade kikärter

Om du nu känner att du vill addera lite mer fibrer till middagen kan rostade kikärter vara ett trevligt alternativ till krutongerna (och till lördagschipsen faktiskt). Vänd kokta kikärter i lite olja och valfria kryddor som kan tänkas passa till soppan (salt, spiskummin, timjan, paprika, chili, curry…). Rosta i ugnen eller stekpannan tills de är knapriga på ytan och doftar gott. Kikärterna brukar försöka berätta att de är klara genom att försöka hoppa ur stekpannan som ett gäng loppor.

Grädde

Allt blir godare med grädde. Riktig vispgrädde ska det vara, 40 % fett och inget annat. Red av tomatsoppan/broccolisoppan/köttfärssoppan/vad-du-än-planerar-att-äta-för-soppa med en skvätt vispgrädde så kommer den åtminstone inte smaka sämre. Det lovar jag.

Fransk löksoppa med bröd

Lägg locket på

Leta rätt på skålar eller portionsformar som är ugnssäkra, häll upp soppan och täck skålen med ett lock av smördeg. Kläm åt ordentligt i kanterna så locket inte glider iväg, pensla med ägg och skär några små hål i locket så ångan hittar ut. Kör in i ugnen på full kareta tills locket ser lockande krispigt ut. Ett annat trevligt lock är det du gör av bröd. Strunta i smördegen och lägg en skiva bröd över soppan i din ugnssäkra skål istället. Riv över lite ost och gratinera på samma vis som ovan. Jätte-jätte-jättegott!

Klimp

Klimpen är inte bara den stora killen i Bert utan också små degbollar som du kan låta koka till din soppa för att få något matigt att tugga på. Du blandar mjöl, mjölk, smör och ägg (och kanske lite parmesan) till en deg, rullar bollar och kokar tills du har en svensk, fyllningslös version av små dumplings. En bortglömd liten degklump! Förlåt, klimp.

Hur vill du helst ha din soppa och vad brukar du äta för gott till?

8 kommentarer

  1. Bra tips ovan. En spenat- eller brännässelsoppa skulle jag pimpa med ägghalvor, en blomkålssoppa med knaprig ”baconströssel”, sparrissoppa är ju gudomligt gott med bitar av sparris i – och prosciutto som man nästan bara hållit över den varma stekpannan och sedan delat i småbitar…

    Svara
  2. Å nu blev jag sugen på soppa. Soppa kan vara en av de bästa uppfinningarna någonsin. Jag tycker om när soppan är tjock i konsistensen. Jag brukar göra olika soppbaser och frysa in för att kunna välja vad jag vill ha i när jag sedan ska äta. Tex tomat och papprikasoppa med vit fisk eller pasta eller skinka eller bara som den är med lite extra färska örter ! Undra om jag ska koka soppa istället för knäck imorgon ?!?

    Svara

Skriv en kommentar.