Satay med jordnötssås och rödkålssallad

Satay med jordnötssås

För en vecka sen – eller ja, åtta dagar sen för att vara mer noga – firade jag och min älskade fästman vår årsdag. Tänk att det gått två år sen vi satt hemma i min lilla 26-kvadratare och åt korv stroganoff och bestämde oss för att ja, det finns bara dig för mig, trots allt. Tänk vad mycket som har hänt på två år. 730 små dagar. Crazy.

För att fira detta så gjorde jag en middag med ingredienser han älskar – jordnötssmör, fläskkotlett och kaffe. Kaffet hamnade i efterrätten som var kaffe- och chokladpannacotta. Det receptet tar vi en annan gång. Receptet till huvudrätten hittar du däremot nedan – Satay med jordnötssås.

Här snackar vi om vardagsmat deluxe.

Jag, som aldrig varit något fan av jordnötssås, blev tamejtusan omvänd. Det är skillnad på jordnötssås och jordnötssås, om vi ska sammanfatta det hela. Sött, hett, knaprigt och lent. Mmm. Så gott till grillspetten (ja, satay är bara en fancy ord för helt vanliga grillspett) som fått marinera i vitlök, ingefära, spiskummin och annat gott. Grillspetten gjorde jag på fläskkotlett, men om du känner för att fredagslyxa lite så kan du använda exempelvis fläskfilé eller lövbiff. Marinaden slänger du ihop på fem minuter kvällen innan. Jo, klart du orkar slänga ihop en marinad en vardagskväll. Det är värt det, jag lovar.

Satay med jordnötssås (4 port.)

Satay (grillspetten):

600 g fläskkotlett (alt. fläskfilé, lövbiff…)
4 vitlöksklyftor
1 tumme färsk ingefära (alt. 2 tsk torkad)
2 tsk spiskummin
1/2 tsk gurkmeja
1 msk honung
1/2 tsk salt
2 msk japansk soja
Olja att steka i

Jordnötssås:

Olja att steka i
1/2 purjolök
2 vitlöksklyftor
1 röd chili (ca 1 msk färdighackad, fryst)
1 msk japansk soja
1 msk pressad lime
1 1/4 dl jordnötssmör (gärna osötat)
1 msk honung
2 dl krämig kokosmjölk (ev. mer)
Salt

Tärna köttet. Hacka vitlök och ingefära. Blanda alla ingredienser till grillspetten i en påse och marinera i kylskåp över natten eller minst 1 tim. Gör jordnötssåsen: Fräs strimlad purjolök, pressad vitlök och finhackad chili. Tillsätt övriga ingredienser till jordnötssåsen och koka i knappt 5 min. Späd ev. med mer kokosmjölk. Smaka av. Häll av marinaden från köttet och trä upp köttbitarna på grillspett. Grilla eller stek på hög värme tills köttet är genomstekt.

Servera spetten och jordnötssåsen med kokt ris och gärna en sallad. Eftersom kål är den ultimata grönsaken vintertid så åt vi en rödkålssallad till. Receptet till den hittar du längre ner.

Hemmagjord jordnötssås
Mycket jordnötssmör i denna beige skapelse. Lotta tipsade om äppelbitar till jordnötssåsen, något som jag tror passar helt fantastiskt bra till. Jag glömde dock äpplena i kylen. Så kan det gå… Rödkålssalladen fick ta dess plats istället, något den gjorde galant.

Asiatisk rödkålssallad (4 port.)

1/4 rödkålshuvud
1/2 dl sesamfrön
1 tumme färsk ingefära (alt. 2 tsk torkad)
2 msk olja, t.ex. rapsolja
1 msk pressad lime
En skvätt japansk soja

Strimla rödkålen tunt med en osthyvel. Slaka den genom att lägga den i ett durkslag och hälla kokande vatten över den ett par gånger. Låt allt vatten rinna av. Rosta sesamfröna i en torr stekpanna tills det börjar dofta. Blanda alla ingredienser i en stor skål och låt stå och gotta ihop sig en stund, gärna över natten.

Asiatisk rodkålssallad
Vackert djupröd rödkålssallad med asiatiska smaker som passar kanon till jordnötssåsen.

Röda rosor
Avslutar med rosorna som jag fick, som är lika vackert djupröda som rödkålssalladen. De står faktiskt fortfarande – om än något mer ledsna i kanterna.


Med detta mastodontinlägg så tar jag välförtjänt helg. Min helg bjuder på systermys med Ben & Jerrys i soffan, mamma- och pappabesök och diverse julbak. Vad du än ska göra i helgen så hoppas jag det blir lika mysigt. Och glöm inte att den enklaste lilla korv stroganoff-middag med den där personen du tycker extra mycket om kan leda till en himla massa bra.

10 kommentarer

  1. Varför bor inte vi ihop? Det är knappt en dag sen jag hittade din blogg som jag sagt nej till det du lagat ;-)

    Hoppas ni får en fin helg med nära och kära!

    Svara
  2. Låter som en härlig firarmiddag och betryggande för framtiden. Om det stämmer det där om att vägen till hjärtat går via magen! Grattis på tvåårasdagen, och lycka till fortsättningsvis!

    Svara
  3. Vilken fin middag till din fina. Så gulligt att du plockade in hans favoriter i maten som verkligen verkar helt ljuvligt god.

    Min man sealed the deal med en chicken á la king som han svängde ihop i sin lägenhet. Fast det var lite annat som avgjorde också ;-) Det var för arton år sedan. Time flies!

    Stort grattis till er och hoppas ni fortsätter fira år efter år. Trevlig helg!

    Svara
    • Det är mysigt att kunna göra en god middag till den man tycker om! :) Att man minns vad man åt för arton år sen berättar ju ändå en del. Chocken à la King är ju i och för sig aldrig fel!

      Tack och hoppas din helg är lika fin!

      Svara
  4. Jordnötssås är vi vansinnigt glada för båda två här, äter det gääärna. Din version ska vi ta och lägga i högen för att testa vid nåt tillfälle.

    Härligt att fira sina årsdagar, det gör vi fortfarande efter 17 år och alltid med god mat (så klart). Fösta bjudmaten för vår del är vi lite osäkra på, antingen var det när Håkan bjöd Anki på panerade fläskkotletter, sås, potatis och ärtor. Eller så var det när Anki bjöd på laxmousse och romsås… hmmm Oavsett vilket så funkade det ju:)

    Grattis till er båda lite i efterskott.

    Svara
    • Det tycker jag ni ska! Jordnötssåsrecept kan skilja sig mycket har jag sett, men just detta tilltalade mig mest. Mycket jordnötssmör och lite hetta!

      Visst är det mysigt med årsdagar! Allt som man kan fira är ju i och för sig trevligt :)

      Tack!

      Svara

Skriv en kommentar.