Sambalwok och kokosdressade nudlar

Sambalwok med kyckling och kokosdressade nudlar

Vi äter wok alldeles för sällan. Delvis för att jag egentligen inte är så förtjust i varken nudlar eller ris. Nu testade jag att dressa nudlarna i en krämig dressing med kokosmjölk, lime och ingefära. Mycket mer spännande än de annars så smaklösa nudlar! Det gillade jag verkligen!

Att göra wok går ju som bekant snabbt som attan. Ta dig tiden att skära färska grönsaker istället för att falla för frestelsen att köpa en påse frysta. Har du väldigt ont om tid för matlagningen, skär grönsakerna kvällen innan. Då är det bara att tuta och köra när du kommer hem från jobbet! (Eller så gör du som jag gjorde igår när jag skulle klippa mig efter jobbet – 7 cm rök förresten för den som undrar – lejer sambon att börja på maten. Han strimlade med bravur!)

Sambalwok med kyckling och kokosdressade nudlar (4 port.)

500 g kycklingfilé
1 liten zucchini
2 paprikor (gärna röd och gul)
1/2 dl kycklingbuljong (vatten + tärning/fond)
2 msk japansk soja
1 msk pressad lime
1/2 msk balsamvinäger
1 msk honung
2 tsk sambal oelek
Olja att woka i

Kokosdressade nudlar:

250 g äggnudlar
1 rödlök
1 1/2 dl kokosmjölk
2-3 msk pressad lime
1/2 msk riven, färsk ingefära
1/2 tsk salt

Börja med att koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Låt nudlarna rinna av. Strimla kyckling och grönsaker. Blanda buljong, soja, lime, balsamvinäger, honung och sambal oelek till en woksås. Woka kyckling, zucchini och paprika på hög värme. När kycklingen är klar, häll på woksåsen och låt puttra medan du blandar nudlarna med strimlad rödlök och övriga ingredienser till de kokosdressade nudlarna.

Äts bäst med pinnar för autentisk känsla. Ja, jag har fina pinnar som jag fått av en vän som var nere i Kambodja, men har varenda gång misslyckats fatalt i mina försök att få i mig mat med dem. (Effektiv bantningsmetod kanske?) Igår lyckades jag äntligen! Hur jag gjorde? Googlade.

14 kommentarer

 1. Jag är inte heller så förtjust i varken ris eller nudlar, men jag blev lockad att prova det här! Och pinnar är jag faktiskt grym på… nu, men det det tog sin lilla tid.

  Svara
 2. Har provat mängder med varianter på wok men denna är den godaste jag ätit. Just att spetsa till nudlarna med kokosmjölk med mera var fantastiskt gott och det gjorde rätten komplett. Nudlarna och woken passade så himla bra ihop. Kände mig helt lycklig efteråt i flera timmar. Vår familj har väldigt stor hjälp av din matblogg och vill därför tacka dig för din förmåga att underlätta vardagen för andra och oss . Vi kopierar ständigt av mängder av dina rätter och lagar dom ;) Det jag blir mest imponerad av är kombinationen du har av enkelheten med få ingredienser, få punkter att följa och kort tillagningstid. Allt detta till ett väldigt bra slutresultat, smaken. Ikväll ska min sambo åka och handla, så nu ska jag se vad jag hittar för gott innan dess :) Ha det bra!

  Svara
  • Åh, vad glad jag blir! Det är precis målet med bloggen. Känns jättebra att jag kan hjälpa er. Jag vet hur mycket det kan göra att få äta en riktigt god middag efter en lång arbetsdag :) Tack snälla!

   Svara

Skriv en kommentar.