Vitkålssallad med apelsin och chili

Jag fick önskemål från en läsare om fler tips på goda sallader att servera till vardagsmaten, och eftersom det är ju ändå är ni som läser bloggen så är det klart att jag lyssnar på era önskemål!

Och hörni, visst är det lite lätt att fastna i isberg-gurka-tomat-träsket när det kommer till sallad till maten? Kött och potatis i all ära, men är det något som får en okej middag att bli riktigt god så är det ju en riktigt god och genomtänkt sallad till! Och bara för att den är lite mer genomtänkt behöver den ju varken ta längre tid att göra eller kosta mer…

Sallad med vitkål, morot, apelsin och chili

För färska grönsaker kan ju kosta en liten slant, särskilt såhär års när mycket grönsaker ska turista runt halva jordklotet innan de hamnar i affären. Då är vitkål fint. Vitkål odlas i Sverige stora delar av året och inte ens den ekologiska vitkålen är det minsta dyr i inköp.

Här har jag använt ekologisk vitkål i en lite annorlunda sallad med smak av sötfrisk apelsin och het chili. Krispig, snygg och god! Och så billig och värmande dessutom – är det inte nästan allt man behöver av maten i januari?

Vitkålssallad med morot, apelsin och chili (4 port.)

350 g vitkål
2 morötter
1 apelsin
2 tsk sambal oelek (alt. 1/2 röd chili, finhackad)
1/2 dl apelsinjuice
2 msk citronjuice
2 tsk honung
3 msk rapsolja
Salt, vitpeppar

Strimla vitkål och morot fint. Klyfta apelsinen och skär klyftorna i småbitar. Blanda övriga ingredienser och koka upp. Slå den heta salladsdressingen över salladen, blanda om noga och låt stå i kylen en stund innan servering, gärna några timmar.

Vintersallad, tips
Jag serverade salladen till pankopanerade fiskpinnar, klyftpotatis och kall sås.

12 kommentarer

  1. det här lät gött du! jag är helt hopplös på det här med sallader, det blir som du skriver alltid bara sallad-gurka-tomat… lite majs om jag ska spexa till det lite ;)

    Svara
  2. Hej igen, vill bara rapportera att dottern tyckte salladen var jättegod (och då är hon ganska kritisk till blandade sallader)! Så denna gör jag igen och igen, kanske bara med en liten gnutta minder chili för att ytterligare fjäska för dottern! Jag får väl chilipimpa min sallad direkt på tallriken. ;) Ha en bra vecka!

    Svara
  3. Den verkar supergod! Jag har köpt hem ingredienser för att göra den nån dag snart. Men jag som är lite fast i isberg-gurka-tomat-träsket har också fastnat lite i vad den här salladen skulle passa till för mat. Har du nåt tips?

    Svara
    • Jag serverade salladen till panerade fiskbitar klyftpotatis och en kall yoghurtsås. Men jag kan tänka mig att den passar bra också till kyckling. Den hade passat perfekt till grillat också tror jag! :)

      Svara

Skriv en kommentar.