Sallad med kryddig kyckling och svart ris

Daniel

Vi bor i ett ytterst picknickvänligt område. 100 meter åt ena hållet till en sjö och 150 meter åt andra hållet till en annan sjö. Ingen av sjöarna är badvänliga tyvärr, men stranden intill dem är rasande trevliga platser att placera rumpan på.

Att efter en lång arbetsdag på ett kontor utan air condition dra på sig svala kläder, veva ihop en snabb middag och ta maten, filten och fästmannen i hampan för att äta middagen nere vid sjökanten istället för i köket – det känns lyxigt på ett sätt som bara existerar sommartid.

Kycklingsallad i matlåda på picknick
Daniel på picknick

Det behöver inte vara så knussligt. Grillen tillför ju en viss guldkant på en middag ute i det gröna, men faktum är att det är rätt skönt att bara ta med ett par matlådor med kall picknickmat som man kan hugga in på direkt. Sen när maten är uppäten är det bara att ställa lådorna åt sidan och lägga sig i fästmannens knä och njuta av stunden…

Kycklingsallad med svart ris

Den här gången gömde det sig en kanonfin kycklingsallad med svart ris, mango, avokado och fetakräm i matlådorna. Kycklingen hade jag kryddat med en hemmagjord fajitakryddblandning, så att den blev lite sådär kryddig utan att vara het.

Sallad med kryddig kyckling och svart ris (3-4 port.)

600 g kycklingfilé
2 tsk chilipulver
2 tsk rökt paprikapulver
2 tsk oregano
1 tsk spiskummin
1 tsk salt
1 krm peppar
2 msk rapsolja
2 dl svart ris
100 g blandade salladsblad
1 näve färsk basilika
250 g mango
3-4 avokados
150 g fetaost
1 dl naturell yoghurt/crème fraiche

Skär kycklingen i strimlor. Blanda alla kryddor med olja och låt kycklingen vila i marinaden medan du fixar resten. Koka riset i saltat vatten. Skär sallad, basilika, mango och avokado i lagom stora munsbitar. Blanda smulad fetaost med yoghurt. Stek kycklingstrimlorna på hög värme. Blanda ihop grönsaker, kyckling och ris och servera med fetakrämen.

Växjösjön
Sämre middagsutsikt har jag ju haft.

7 kommentarer

  1. Vi älskar picknick hela familjen! Finns det något som ökar på aptiten bättre än att äta mat ute i naturen. Iofs har vi picknick inomhus också ibland, ha ha…

    Svara

Skriv en kommentar.