Fräsch sallad med köfte, brödsnibbar & ajvaryoggi

Tänka sig, det blev ingen storm. Skåningarna höll den för sig själva, det tackar jag för. Även om det är ganska mysigt att krypa upp under en filt i soffan med en kopp te och en kokbok i knät, medan vinden tar i utanför så att fönstren skallrar.

Vilken är din favoritkokbok? Jag kan omöjligt välja en, men in på topp tre kvalar Monikas vardagsmat av Monika Alhberg (mest för att den är så fin och rejäl), Matrevolution av Jamie Oliver (såklart!) och Sallader av Johan Åkerberg och Sara Bang-Melchior in. Det är ur den sistnämnde som det enkla receptet på denna mellanösterninspirerade sallad är hämtat.

Köfte, enkelt recept från mellanöstern

Köttbullar med härligt kryddig men ändå fräsch smaksättning – ajvar, citron, vitlök och persilja – tillsammans med blandad sallad och knapriga brödsnibbar. Det enda jag lagt till är ajvaryoggin – en krämig sås behövdes för att runda av det hela.

Luras inte av att receptet nedan verkar fortsätta i all evighet – det här är en sallad som är enkel att göra. Och så god den är att äta sen! Nomnomnom!

Sallad med köfte, brödsnibbar & ajvaryoggi (4 port.)

2 tortillabröd (alt. pitabröd eller liknande)
1 dl olivolja
1/2 citron (ev. + 1/2 citron till garnering)
1 vitlöksklyfta, pressad
Salt, peppar
1 romansallad, strimlad
1 gurka, strimlad och urgröpt
1/2 dl färsk, hackad mynta
1/2 dl färsk, hackad persilja

Köfte:

500 g nötfärs (alt. lammfärs)
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 vitlöksklyfta, pressad
1 dl färsk, hackad persilja
1/2 citron, rivet skal och saft
1 dl ajvar relish, valfri styrka
1 ägg
Smör/olja att steka i

Ajvaryoggi:

1 1/2 dl ajvar relish
1 1/2 dl turkisk yoghurt (alt. crème fraiche)

Börja med att rosta bröden i en torr stekpanna. Skaka ihop olivolja, citronsaft och pressad vitlök. Smaka av vinägretten och blanda med sallad, gurka, mynta och persilja. Blanda ingredienserna till köften och forma till bullar eller järpar. Stek runtom tills de har fin färg och är färdiga helt igenom. Servera köften med salladen. Blanda ingredienserna till ajvaryoggin och toppa med denna.

Köfte, köttbullar med ajvar
Köfte är sååå himla gott – köttbullar med massor av smak! Variera gärna med lammfärs.

7 kommentarer

  1. Ser härligt ut. Fastnade speciellt för kryddningen på bullarna, gott!
    Jag älskar min Vår Kokbok från -93. Och Om jag var din hemmafru.

    Svara
  2. Köfte? Är det ett annat ord för köttbullar eller är det något speciellt som måste till för att kvala in på det namnet? Mycket goda smaker i dessa köfte i vilket fall! Och så gott med brödsnibbar till. Allt ser jätteläckert ut.

    Favoritkokbok, hm. Mannerströms Husmanskonst står högt på listan. Och så en kokbok med bara kycklingrecept. Gillar även Allt om Mats Fredagsgourmet.

    Ha en fin onsdagskväll!

    Svara
    • Köfte är en mellanösternvariant av våra köttbullar, kallas bl.a. kofta också – men det låter inte så gott ;) Finns i lika många versioner som vår köttbullar – vegetariska, olika kryddor… Varierar väl en del från land till land så det är väl mest ett namn på bullar med mellanösternsmaker. Så långt jag vet i alla fall!

      Gamla gubben Mannerström kan, det är en bra ”grundkokbok” kan jag tro :)

      Ha en fin onsdagskväll du med!

      Svara

Skriv en kommentar.