Sallad med grillade päron och ädelost

Här du, ska du få ett riktigt höjdarrecept! Ett sådant som får mig att vilja storma in i restaurangköken, slå med knytnävarna mot bröstet och som en galning riva ner tallrikar med caesarsallad på golvet. Fy tusan vad gott det här är!

Sallad med lufttorkad skinka, grillade päron och ädelost

Tänk dig sötman som träder fram när päron får bli lite varma. Gör du det nu? Bra. Tänk dig den ihop med pikant ädelost, sälta från lufttorkad skinka och beska från krispig sallad och valnötter… Aaalltså jag vet inte vad jag mer ska säga.

En tung dressing skulle bara dölja allt detta fina, men den varma dressingen med mycket sötma och syra lägger sig i salladsbladens krusningar och gör salladen till en helhet.

Så förbaskat gott. Bara testa det här, säger jag!

Sallad med grillade päron och ädelost (4 port.)

2 päron, fast sort
1 romansallad (alt. motsvarande mängd annan sallad, t.ex. endive- eller hjärtsallad)
2 pkt lufttorkad skinka, ca 250 g
1 bit ädelost, ca 200 g
1 stor näve valnötter

Varm dressing:

3 msk honung
3 msk flädervinäger (alt. annan fruktig vinäger)
2 msk citronsaft
1 msk rapsolja
Salt, peppar

Skär päronen i klyftor och grilla dem över glöden eller i en het grillpanna. Arrangera under tiden sallad, skinka, ädelost och valnötter på tallrikar i lagom stora munsbitar. Blanda ingredienserna till dressingen i en kastrull och låt den bli varm utan att det kokar. Smaka av. Toppa salladen med de grillade päronen och den varma dressingen.

Flädervinäger från Visingsö

Jag använde denna flädervinäger som jag köpte på Visingsö förra sommaren. Tänk att det snart redan gått ett år sedan vi var där. Visingsö är otroligt vackert och kantas av extra fina minnen som jag påminns om varje dag, när jag kollar på mitt vänstra ringfinger… Snart ett år sen vi blev fästman och -mö, helt galet!

22 kommentarer

 1. Så god sallad! Grillade päron låter smaskens! Och flädervinäger låter mycket gott! Måste köpa sådan vinäger! Mums!
  Ha en toppen fredagskväll!
  Kram kram
  //Lana

  Svara
 2. Men Gud så galet gott! Jag har funderat på en sån typ av sallad men har inte funnit något bra recept. Detta måste ju givetvis provas!!! Nu när jag inte är gravid längre kan jag ju äta både ädelost och Parmaskinka, tjoho! ;)

  Svara
 3. Haha, ja – nu blir jag verkligen sugen på att testa! Hoppas att du inte har hunnit riva ner alltför många tallrikar i restaurangköken vid det här laget. Man vet ju aldrig. ;-) Jag har testat att ha päron och ädelost i sallad, men jag har banne mig aldrig grillat päronen innan. Ska absolut testas! Kram!

  Svara
 4. Ja efter den beskrivningen finns det verkligen inget annat val än att lägga receptet i sparamappen, det låter ju verkligen hur gott som helst.
  Flädervinäger låter också väldigt gott, det ska vi absolut hålla ögonen öppna efter, tack för tipset!

  Kramar

  Svara
 5. Provade denna sallad här om dagen, fast min blev en pastasallad då far min vräker i sig pasta inför vätternrunda-start. Super gott, kommer göras om! För oss storätare så kommer vi nog fortsätta lägga i pasta-skruvar så det blir lite matigare.

  Svara

Skriv en kommentar.