Saffranskyckling med apelsin

Idag vill jag tipsa om en enkel och snabb middag: den här kycklinggrytan tycker jag att du ska äta ikväll. Saffran är alldeles för gott för att bara njutas av i fantasifullt formade vetebröd och den här middagen svänger du ihop och slukar lika snabbt som jag säger jultomten. Mer tid över till att otåligt vänta på morgondagen, helt enkelt!

Saffranskyckling med apelsin

Här ser du en enkel kycklinggryta med saffran, apelsin och en rejäl slurk grädde. Snabb middag, smockfullt med smak! Servera gärna med kokt bulgur (alternativt ris, couscous, matvete eller annat gryn som du råkar hitta i skafferiet) blandad med strimlad rödkål.

En mycket smarrig kycklinggryta, vill jag lova.

Saffranskyckling med apelsin (4 port.)

1/2 purjolök
500 g kycklingfilé
Smör/olja att steka i
2 dl grädde
1 dl kycklingbuljong (vatten + fond/tärning)
1/2 pkt saffran, 1/4 g
(Maizena ljus redning)
1/2 apelsin
Salt, peppar

Till servering:

Bulgur (alt. ris, mathavre eller liknande), gärna blandad med rödkål

Strimla purjolöken och kycklingen. Fräs löken mjuk innan du tillsätter kycklingen och låter den fräsa med några minuter. Häll på grädde, buljong och saffran. Låt koka utan lock ca 5 min, kontrollera att kycklingen är färdig. Vill du ha en tjockare sås, red av med lite Maizena. Ta av från värmen och tillsätt rivet skal och saft av apelsinen. Smaka av.

Vad är traditionen för den 23:e? Blir det teve ikväll – Bingolotto eller Pluras jul? Eller gör du något annat spännande? Här är det lillejulafton idag, eftersom Daniel och jag firar på varsitt håll imorgon. Nu ska jag snart sätta igång och fixa vårt lilla julbord!

13 kommentarer

 1. Vilken underbar färg! Saffran är riktigt gott som smaksättare i mat. Fräscht så här innan jul också fast jag ska göra kyckling i ugn, som sköter sig själv medan jag gör lite julmat.

  Ha en riktigt fin jul så hörs och ses vi när julmaten har fått smälta :-)

  Julkramar!

  Svara
  • Jag tänker att ugnen ofta är upptagen i juletid, med Jansson och allt möjligt som ska förberedas. Nu börjar gårdagens mat smälta – dags att börja på dagens om en stund ;) Hoppas du hade en fin dag igår!

   Svara
 2. Åh, så fräscht och gott! låter som perfekt mat när julmaten står en upp i hlasen. Bokmärkes direkt!
  Jag började kika på Pluras kök (älskar det programmet), men sedan väntade tyvärr nattjobb för min del. Jag är ledig på julafton efter jag har sovit ett par timmar på förmiddagen så jag klagar inte. Imorgon blir det detso mer familjemys!
  Har en fin jul! Kram.

  Svara

Skriv en kommentar.