Rostbiffssallad med pepparrotsmajonnäs

Jag är inte så duktig på att laga mat, egentligen.

Ja, åtminstone inte tekniskt. Jag vakuumförpackar inga köttbitar för att koka dem till perfektion i ett vattenbad, jag flamberar inte och jag är sannerligen ingen surdegsbagare. Så när min första majonnäs gick ihop perfekt (på första försöket!), då blev jag alldeles lycklig och hoppig i hela kroppen. Det gick ju! Och det var ju inte alls svårt! Ha!

Min alldeles jättehemgjorda majonnäs blandade jag med nyriven pepparrot och sen fick den hoppa rakt ner på ett fat med rostbiffsallad. Rostbiff och pepparrot – det blir knappt bättre än så. Lite blandade grönsaker till det, sen är middagen kirrad. Enkelt och gott.

Sallad med rostbiff, middagstips

Jag är så glad, för äntligen är det säsong för sallad igen! Visst är det inte lika gott med sallad vintertid? Men nu gäller det att frossa i soppor innan det är för varmt för det. Man är ju oftast måttligt road över vädret såhär års, men tänk såhär istället: salladsdag en dag, soppdag nästa! Vilken middagslycka, va?!

Angående majonnäs förresten. Fett som tusan, absolut. Det är en himla massa olja i, så se till att använda en bra olja. Rapsolja har en bra balans mellan omega-3 och omega-6 och smakar neutralt nog för att användas i majon. Använder du en bra olja är det nemas problemas att äta majonnäs när du känner för’t. Rumstemperera ingredienserna, sen är det bara att köra hårt med stavmixern. Vispen, släng dig i väggen!

Rostbiffssallad med pepparrotsmajonnäs (4 port.)

2 paket rostbiff, ca 300 g
2 påsar blandade salladsblad, ca 150 g
400 g kokta haricots verts
8 kalla, kokta potatisar
20-25 körsbärstomater

Pepparrotssmajonnäs:

1 ägg
2 tsk dijonsenap
2 tsk vitvinsvinäger
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
2 dl rapsolja (alt. annan bra, neutral olja)
Riven pepparrot efter behag

Se till att ägget och övriga ingredienser till majonnäsen är rumstempererade. Lägg alla ingredienser till majonnäsen utom pepparroten i en hög och smal bunke. Sätt ner stavmixern på botten, tryck igång mixern och för den långsamt uppåt. Majonnäs på några sekunder! Smaksätt majonnäsen med pepparrot och servera till en sallad med rostbiff, blandade salladsblad, haricots verts, potatis och tomater i lagom stora munsbitar.

Rostbiff och majonnäs med pepparrot
Sallad med rostbiff, pepparrotsmajonnäs, potatis, haricots verts och tomater.

12 kommentarer

 1. Rostbiff är gott, sallad är gott och hemgjord majo är alltid godast. Jag har slutat köpa färdig. Det är ju så enkelt att göra egen. Här är vädret toppen just nu, och uteserveringarna har öppnat. 16 grader varmt igår. Kroppen jublar!

  Skickar dig en lördagskram!

  Svara
  • Ja, är det såhär enkelt så förstår jag varför. Då ska jag också sluta köpa majonnäs, totalt onödigt ju :) Kram på dig, Erika!

   Svara
 2. Vi röstar på att alla de sätten du rabblade upp bör kallas för pimseri! Spännande matpimseri, men dock pimseri:) Visserligen är herrn sugen på en sån där vakuumapparat men frun tycker vi har apparater tillräckligt. Visst är det kul med spännande och nya uppfinningar, men de ska ju användas också:)
  Majonnäs tog det några gånger innan vi lyckades med, men visst är det oerhört tillfredsställande när något nytt går vägen!

  Svara
 3. Jag är lite både och. Jag gillar att testa rätter som tar tid och kräver lite, men det får inte gå till överdrift. Det får inte vara dagslånga projekt eller rent att jobb i flera dagar, det finns ingen tid för mig till det.
  Nu blev jag ruggigt sugen på rostbiffssallad! Ser jättegott ut.
  Majonäs gör jag emellanåt egen. Tycker att med stavmixer går det smidigt och blir bra. Går att smaksätta på en mängd olika sätt. Och även om det är fett så är det ju även mättande och det behövs inte så mycket per person.

  Svara
  • Ska man hålla på och passa, vända och mata i flera dagar får det bli JÄKLIGT gott sen ;) Eller så får man ha semester så man hinner med sådant :p

   Nej, man kan inte äta några mängder majonnäs precis. Mest för att det bara är gott i mindre mängder :)

   Svara
 4. Du får inte göra såhär! Nu vattnas det i munnen och denna rätt åker in i Matsedel nr.9. Jag måste alltså vänta 9 veckor innan jag får njuta av denna rätt :) Men nu har jag bra framförhållning ;)

  Svara
   • Tack så mycket :) Nu har vi ätit denna rätt och det blev succé. Passande nog var mamma på besök och hon sa två gånger att majonnäsen var fantastisk god, sedan undrade hon om jag aldrig skulle sluta äta, haha. Hade i lite citron också, det är kanon. Blir nog till att bjuda på detta senare i sommar när det vankas födelsedagsbjudning. Tack ska du ha Sara, du är bäst! :)

Skriv en kommentar.