Suget efter sån här vardagsmat har en tendens att återkomma ungefär såhär års… Det här är ett favoritrecept i repris som smakar höst och påminner om mörker och en kall vind mot kinderna. Vad är du mest sugen på att äta nu när hösten är här?
Jag tycker att det behövs det lite redig, småländsk husmanskost som isterband och stuvad potatis. Det är rejäl mat, det! Varken snyggt eller nyttigt, men hemmagjort, tröstande och mättande. Stuvad potatis påminner dig kanske om slasket de serverade i skolmatsalen, men det här är något helt annat! Krämigt och vansinnigt gott!
Rödbetsfyllda isterband och persiljestuvad potatis (4 port.)
Rödbetsfyllda isterband:
4-6 isterband
1 1/2 dl hackade, inlagda rödbetor
1/2 dl hackad smörgåsgurka (typ bostongurka)
1/2 dl färsk persilja
Persiljestuvad potatis:
1 kg fast potatis
50 g smör
1/2 dl vetemjöl
5 dl mjölk
1/2 – 1 dl färsk persilja
Salt, vitpeppar
Sätt ugnen på 200°. Börja sedan med att tärna och koka potatisen. Skär en skåra längs med isterbanden. Hacka ihop rödbetor, smörgåsgurka och persilja och fyll isterbanden med blandningen. Gratinera mitt i ugnen i 15-20 min. Under tiden, häll över den kokta potatisen i ett durkslag. Smält smör i kastrullen. Vispa i mjöl till en slät smet. Häll på lite mjölk i taget. Vispa hela tiden. Koka på svag värme i 3-5 min, tills såsen tjocknat. Smaka av med persilja, salt och vitpeppar. Blanda i potatistärningarna.
Fyll isterbanden med rödbetsfyllningen. Skjutsa in dem i ugnen medan du fixar resten!


Gör stuvningen och rör sedan ner potatisen när stuvningen kokat klart, efter 3-5 min.
Härligt! :) Jag fick rödbetor från mina föräldrars land så igår gjorde jag en sats med borstjt, höstigt och gott :) Dock blir man lite chockad när man går på toa.. haha!
Trevlig kväll!
Haha! Jag har blivit döchockad så många gånger innan jag kommit på varför… GALET!
Både isterband och stuvad potatis har plats på min favoritlista – höst eller ej :-) Har aldrig lagat isterband själv men det borde det bli ändring på. Fyllda med rödbetor låter supergott. Den lite syrliga smaken på isterbanden med den lite söta rödbetssmaken. Och så den ljuvliga potatisen…. Tack för kanontips!
Mm, precis! Det är superdupergott, testa när du får tillfälle! :)
Låter supergott! Stuvad potatis är riktigt gott och en favorit. :)
Jag tyckte inte om det tidigare, men har vänt om helt. Det är verkligen gott med stuvad potatis!
Mums med rödbetor, bloggade faktiskt om inlagda sådana nyss. Jepp, vi är igång igen på ny adress med alla gamla recept med i kappsäcken. Kika gärna förbi när du har tid och lust. Och nu kan vi självklart tänka oss att gästblogga hos dig, om du vill!
Höst är gryträtter och långkok för oss, både i vanlig gryta och lergryta. Som samsas med vanlig vardagsmat. Vi fyllde vanliga grillkorvar med lite gott för ett tag sen, blev påminda om dem nu när vi såg dina fyllda isterband. Dags att slänga upp dem i bloggosfären snart minsann!
En fortsatt fin vecka till dig!
Självklart kikar jag in! :) Ni får hemskt gärna gästblogga hos mig, se lediga tillfällen här: http://139.59.152.203/gastbloggare/ och släng iväg ett mail med när det passar er!
Låter spännande med korvarna, ser fram emot att läsa om dem! :)
Soppa är mycket höst för mig. Värmer och tröstar. Men ditt förslag här är inte heller så dumt. Kan jag också tänka mig att äta någon dag.
Man kan ju inte äta soppa precis varje dag. Bara nästan :)
Låter som riktigt härlig comfort food, och det behövs verkligen så här års.
Verkligen!
Jag som trodde isterband var korv….
Jo, visst är isterband en typ av korv. Ofta lite mer grovmalen, syrlig och rökt. Det är väl ingen som sagt något annat? :)