Rödbetsfyllda isterband och stuvad potatis

Isterband med stuvad potatis, klassisk husmanskost

Suget efter sån här vardagsmat har en tendens att återkomma ungefär såhär års… Det här är ett favoritrecept i repris som smakar höst och påminner om mörker och en kall vind mot kinderna. Vad är du mest sugen på att äta nu när hösten är här?

Jag tycker att det behövs det lite redig, småländsk husmanskost som isterband och stuvad potatis. Det är rejäl mat, det! Varken snyggt eller nyttigt, men hemmagjort, tröstande och mättande. Stuvad potatis påminner dig kanske om slasket de serverade i skolmatsalen, men det här är något helt annat! Krämigt och vansinnigt gott!

Rödbetsfyllda isterband och persiljestuvad potatis (4 port.)

Rödbetsfyllda isterband:

4-6 isterband
1 1/2 dl hackade, inlagda rödbetor
1/2 dl hackad smörgåsgurka (typ bostongurka)
1/2 dl färsk persilja

Persiljestuvad potatis:

1 kg fast potatis
50 g smör
1/2 dl vetemjöl
5 dl mjölk
1/2 – 1 dl färsk persilja
Salt, vitpeppar

Sätt ugnen på 200°. Börja sedan med att tärna och koka potatisen. Skär en skåra längs med isterbanden. Hacka ihop rödbetor, smörgåsgurka och persilja och fyll isterbanden med blandningen. Gratinera mitt i ugnen i 15-20 min. Under tiden, häll över den kokta potatisen i ett durkslag. Smält smör i kastrullen. Vispa i mjöl till en slät smet. Häll på lite mjölk i taget. Vispa hela tiden. Koka på svag värme i 3-5 min, tills såsen tjocknat. Smaka av med persilja, salt och vitpeppar. Blanda i potatistärningarna.

Rödbetsfyllda isterband

Fyll isterbanden med rödbetsfyllningen. Skjutsa in dem i ugnen medan du fixar resten!

Stuvning med persilja till potatis
Recept på persiljestuvad potatis

Gör stuvningen och rör sedan ner potatisen när stuvningen kokat klart, efter 3-5 min.

16 kommentarer

  1. Härligt! :) Jag fick rödbetor från mina föräldrars land så igår gjorde jag en sats med borstjt, höstigt och gott :) Dock blir man lite chockad när man går på toa.. haha!

    Trevlig kväll!

    Svara
  2. Både isterband och stuvad potatis har plats på min favoritlista – höst eller ej :-) Har aldrig lagat isterband själv men det borde det bli ändring på. Fyllda med rödbetor låter supergott. Den lite syrliga smaken på isterbanden med den lite söta rödbetssmaken. Och så den ljuvliga potatisen…. Tack för kanontips!

    Svara
  3. Mums med rödbetor, bloggade faktiskt om inlagda sådana nyss. Jepp, vi är igång igen på ny adress med alla gamla recept med i kappsäcken. Kika gärna förbi när du har tid och lust. Och nu kan vi självklart tänka oss att gästblogga hos dig, om du vill!

    Höst är gryträtter och långkok för oss, både i vanlig gryta och lergryta. Som samsas med vanlig vardagsmat. Vi fyllde vanliga grillkorvar med lite gott för ett tag sen, blev påminda om dem nu när vi såg dina fyllda isterband. Dags att slänga upp dem i bloggosfären snart minsann!

    En fortsatt fin vecka till dig!

    Svara

Skriv en kommentar.