Rissallad med basilika och parmesan

Hur är det hos dig, går grillen het vareviga kväll, åker den bara fram på helgerna eller grillar du inte alls? Vi grillar inte särskilt ofta, ska väl erkännas. Det är lite meckigt när man bor i lägenhet och måste dra ner grillen på innergården… Det blir inte av, helt enkelt. För elgrill på balkongen – nä, då kan jag ju lika gärna steka maten inne på spisen!

rissallad-recept

Hur som haver kommer här ett skepp lastat med ett recept på en rissallad som passar bra både till stekt och grillat kött och kyckling.

Jag använder fullkornsbasmatiris i receptet, men annat ris fungerar också bra. Andra gryn också förstås, mathavre eller bulgur kanske? Koka fyra portioner av det gryn du väljer och följ receptet nedan så blir det bra!

Rissallad med basilika och parmesan (4-6 port.)

3 dl fullkornsbasmatiris
6 dl vatten
200 g hackad spenat (tinad)
1 1/2 dl finhackad basilika
2 dl mandel
100 g parmesan
3 msk pressad citron
3 msk olivolja
2-3 vitlöksklyftor
Salt, peppar

Koka riset i lättsaltat vatten enligt anvisning på förpackningen, ca 45 min. Låt svalna. Blanda riset med spenat, basilika, grovhackad mandel och riven parmesan. Blanda citron, olja, pressad vitlök samt salt och peppar. Häll blandningen över salladen och blanda om noga. Låt gärna stå en stund innan servering.

rissallad-basilika-parmesan
Ris med basilika, parmesan, spenat, mandel, citron, olivolja och vitlök.

8 kommentarer

 1. Grattis i efterskott på födelsedagen!! Hur mår Lill-Skruttan? Verkar vara et harmoniskt barn eftersom du har tid att blogga fortfarande. Hoppas allt är väl med er. Kram!

  Svara
  • Tack! Hon mår bra och är för det mesta lugn och glad :) Vi får sova ganska bra om nätterna, så jag orkar med att underhålla bloggen emellanåt också :) Hoppas att allt är bra med dig och barnbarnen också. Kram!

   Svara
 2. Nja, inte grillas det så otroligt mycket här heller, fast elgrill har vi men den ställer vi på spisen när den ska användas (fast när den var framme sist vet i tusan…) Röklådan är det enda vi vågar tända på ute på balkongen och det i största möjliga hemlighet:) Men i morgon ska vi grilla, fast på bortaplan – det gäller att passa på:)

  Grattis i efterskott säger vi,
  kram på er alla tre!

  Svara

Skriv en kommentar.