Rispaj med kyckling, senap och persilja

Lördag: Senapskycklinggryta med ris. Söndag: Rispaj med kyckling och senap.

Det kallar jag för restfest, det!

Jag känner mig nästan lite rik när jag kan laga en god middag utan att behöva handla hem ett endaste dugg. Pajdegen är alltså gjord av rester av kokt ris, som ger dig en frasig, nästan knäckig pajdeg med lågt fettinnehåll som håller nere energiinnehållet. Som om det inte vore bra nog att få en god pajdeg av rester som annars kanske hade åkt i soporna, blir pajdegen med ris naturligt glutenfri – det gillar jag och min mage!

Kycklingpaj med senap och persilja Pajdeg av ris, recept på lågfett-pajdeg

Kyckling, dijonsenap och en näve färsk persilja i ett frasigt pajskal – hur kan någon motstå ett sådant middagstips?

Rispaj med kyckling, senap och persilja (4-6 port.)

Pajdeg av ris:

1 l kallt, kokt ris (ca 2 1/2 dl okokt mängd)
2 ägg
Salt, vitpeppar

Pajfyllning:

400 g tillagad kyckling
3 ägg
2 1/2 dl mjölk
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1/2 dl färsk, finhackad persilja
1 msk dijonsenap
1 dl riven ost (gärna en smakrik, lagrad variant)

Sätt ugnen på 200°. Blanda ihop ingredienserna till pajdegen till en tjock gröt. Tryck ut i en pajform med höga kanter, gärna med löstagbara kanter. Förgrädda pajdegen mitt i ugnen i ca 15 min, tills pajdegen är lätt gyllene. Tärna kycklingen och bottna den förgräddade pajdegen med kycklingen. Vispa ihop övriga ingredienser till fyllningen och slå detta över kycklingen. Grädda mitt i ugnen i ca 45 min, tills pajen stannat och har en gyllenbrun yta. Låt gärna stå några minuter innan servering.

Rispaj med kyckling
Pajdeg av ris – ett lyckat middagsexperiment och ett perfekt sätt att göra av med rester av kokt ris. Lägg på minnet!

4 kommentarer

  1. Här blir det alltid ris över, inte så mycket som en liter, men så gott som det ser ut är det inte omöjligt att jag lagar lite mer nästa gång!

    Om du har ett recept på pajskal av överblivet potatismos mottas även det tacksamt ;-)

    Svara

Skriv en kommentar.