Rester av kokt pasta

Rester av kokt pasta, tips

Att äta snålt handlar inte bara om att välja billiga råvaror utan också om att inte slänga ut det du köpt hem i soptunnan, förstås. Du har kanske – precis som jag – en tendens att alltid koka för mycket pasta. Det går åt, tänker du, sen åker sista pastaskruvarna ändå i soporna efter några dagar. Visst känns det lika tråkigt varenda gång?

Rester av kokt pasta håller ungefär en vecka i kylen och under den veckan kan du fundera över om vilket av nedanstående tips som kan bli pastaresternas öde:

Makaronipudding – inte bara för makaronerna

Fräs lök och bacon. Gör en äggstanning av 3 ägg, 5 dl gräddmjölk, salt och peppar och varva äggstanningen med kokt pasta, baconfräs och riven ost i en ugnsfast form. En näve lättkokt broccoli kan också få hänga med. Grädda mitt i ugnen i 200° i 30-40 min.

Pastagratäng av kokt pasta

Gör en enkel ostsås av cremé fraiche och riven ost och blanda med pastarester samt valfria tillägg. Strimlad skinka och bladspenat, stekt kycklingfilé och halverade körsbärstomater eller kikärter och curry är bara tre av tusentals möjligheter. Köttfärssås, kokt pasta och riven ost blir också en god pastagratäng.

Pastapizza av pastaresterna

Gör en äggstanning på 4 ägg, 4 dl mjölk, kokt pasta, lite tomatpuré, salt, peppar och oregano. Häll ut i en smord långpanna. Toppa med valfri pizzatopping (korv, kött, svamp, tomatskivor – you name it) och riven ost. Grädda mitt i ugnen på 200° i en 30 min eller tills bottnen stannat.

Pastasallad

Gör en krämig pastasallad eller blanda den kokta pastan med grönsaker och kött, kyckling eller någon annan proteinkälla (1 del pasta, 1 del protein och 2 delar grönsaker). Servera pastasalladen med en vinägrett, rhode islanddressing eller annan kall dressing.

Pastapanna av pastarester

Tärna kyckling eller annat kött och fräs tillsammans med paprika, zucchini, lök eller andra grönsaker du har hemma. Blanda ner pastaresterna i slutet och låt allt bli varmt. Servera med en kall sås – kanske tzatziki?

Omelett

Omeletten sväljer alla sorters rester, även pasta! Gör en omelett på spisen eller i ugnen och fyll med pasta, grönsaker och annat som gömmer sig i kylen.

Kokt pasta i soppa

Lägg ner kokt pasta i en soppa precis innan servering. Gör en enkel tomatsoppa på en fräst lök, vitlök, krossade tomater, buljong och en skvätt grädde. Stoppa ner kokt pasta och andra rester du hittar.

Har du fler tips på vad man kan göra med överbliven, kokt pasta?

… Psst! Fler tips på middagar av olika rester hittar du här »

9 kommentarer

 1. Fina tips du kommer med!
  Vi brukar frysa in pasta och även ris och frön som blir över. Går snabbt att tina om det är bråttom med middagen eller när man sparat ihop tillräckligt många slattar passar de fint att äta till någon pastasås eller liknande.

  Svara
  • Ris och potatis lyckas jag inte frysa, blir bara sönderfruset och mosigt, inte gott. Men pasta är inga problem, vet inte hur många matlådor med spaghetti och köttfärssås jag har i frysen. Pastapizza på spaghetti är klassiker. Gör enligt receptet här på sidan men grädda bottnen först sedan smakrik sås på och valfria ingredienser, ost och grädda som pizza.

   Svara
 2. Det bli sällan pasta över när vi lagar mat, mest för att vi ofta tar med det i lunchlådor dagen efter! Hade det blivit över hade jag nog passat på att slänga ner det i en soppa, som du tipsar om här ovan. Kram!

  Svara
 3. Här har det faktiskt blivit pastagratäng idag! Efter att ha gjort en pastasallad med kyckling i söndags. Att frysa enbart pasta var ett bra tips som jag inte prövat, däremot har jag frusit pasta ihop med köttfärssås t ex. Tack för det tipset Livsnjutarna!

  Svara

Skriv en kommentar.