Rester av kokt ris

Rester av ris

Eftersom jag misstänker att det är fler än jag som alltid får rester över när jag kokt ris (eller potatis, eller pasta, eller köttfärssås…) har jag sammanställt en bängalista över vad du kan göra om du som av en händelse råkar koka för mycket ris.

Överblivet ris kan användas till mer än du tror!

(Om du funderar över vad den rödorange mojängen till vänster om riset på bilden ovan är för något, hittar du svaret i mitt gästinlägg hos Sandra från gårdagen.)

Värma kokt ris igen

Precis som med all mat är det viktigt att kyla ner kokt ris så snabbt som möjligt, för att undvika tillväxt av diverse bacillusker i maten. Toxinerna (gifterna) som bildas förstörs inte vid upphettning, så var noga med att inte förvara inte rester av ris långa stunder i rumstemperatur, utan kyl ner direkt och förvara kallt (max +4-5°). När det är dags att använda riset igen går det bra att värma det igen, på hög värme under en kort tid.

Frysa kokt ris

Rester av kokt ris håller 4-5 dagar i kylen (max +4-5°). Vet du att du inte kommer hinna använda riset inom den tiden, går det fint att frysa in det. I frysen håller riset sedan i flera månader.

Kallt, kokt ris i en sallad

Har du rester av ris passar de perfekt att dryga ut en fräsch middagssallad med. Kyckling, grönsallad, tomat, gurka, majs och en kall currydressing är perfekt i en sallad med ris. Ärter, paprika och majs tillsammans med ris bildar en god sallad som brukar kallas Kinamix i butikernas frysdiskar. Kinamix blir billigare att göra själv på rester av kokt ris och passar bra som kall tillbehörssallad till en bit kött eller kyckling.

Kokt ris i en rispytt

Paella är en klassisk risrätt där riset egentligen steks och kokas tillsammans med kyckling eller fisk och skaldjur, grönsaker och kryddor så som saffran. Det går bra att göra paella på kokt ris också – rör ner riset i slutet att tillagningen så att det precis hinner bli varmt. Det är också gott att steka köttfärs ihop med goda kryddor och sedan blanda med kokt ris. Perfekt mat i matlådan!

Matigare soppa med ris

Ris ger en matigare och mer mättande soppa. Har du rester av kokt ris kvar, blanda ner det precis innan servering. Du kan också ställa fram riset på bordet och låta var och en lägga ris i botten av sin soppskål innan de håller på soppan.

Biffar av kokt ris

Gör vegetariska biffar med ris som bas. Blanda risrester med ägg, riven ost och kryddor. Gott istället för traditionella färsbiffar eller som tillbehör till en bit stekt kött och en stor sallad. Eller kanske till stekt fläsk och en klick lingonsylt?

Kålpudding

I en klassisk kålpudding används kokt ris i köttfärsen. Perfekt att göra såhär i vitkålstider. Svindlande gott till kokt potatis och gräddsås…

Rester av ris i en allt-i-ett-gratäng

Bottna en smord gratängform med rester av ris och toppa med köttfärssås, tonfisk eller falukorv och en röra på grädde och chilisås. Lite ost och tomatskivor på toppen, sen är middagen redo att skjutsas in i ugnen.

Ris i pajdegen

Ris kan helt eller delvis ersätta mjöl i en pajdeg. En pajdeg med ris blir annorlunda och gott! Recept på pajdeg med ris finns här »

Baka bröd med rester av kokt ris

Att ersätta en del av mjölet i ditt brödbak med kokt ris ger en god struktur till det färdiga brödet. Allt bröd behöver dock en viss mängd mjöl i någon form för att bli bra, så använd bara riset som utfyllnad.

Har du fler tips på vad man kan göra med rester av kokt ris?

22 kommentarer

  1. Tack för massor av bra tips! Det ligger ju där i bakhuvudet och skvalpar men alltför ofta råkar jag peta ner risresterna i bingen. Just i sallad och pytt tycker jag det är toppen att dryga ut med ris. Jag sparar detta till nästa gång jag får ris över!

    En fråga, visst borde det vara viss skillnad i vad man kan använda risrester till beroende på vad det är för sorts ris? Jag tänker mig att ”vanligt” ris funkar till det mesta, medan klibbigt jasminris till exempel kanske inte riktigt funkar till allt…

    Trevlig kväll – snart helg!

    Svara
    • En samlad lista kan vara bra att ha tillhands vid sådana tillfällen, tycker jag! Ska nog komma till nytta!

      Nä, just jasminris är ju lite speciellt både i konsistens och smak. Särskilt smaken gör ju inte sig till allt. Till risbiffar är ju ett klibbigt ris att föredra, men till sallader eller i kålpudding passar väl ett vanligt, långkornigt ris bäst. Själv använder jag nästan uteslutande basmati – det gillar jag bäst!

      Trevlig helg på dig! Nu är det fredag! :)

      Svara
  2. Supermånga bra tips! Jag gillar också att stoppa ner rester av diverse ris och gryn i allsköns maträtter ;-) Och det där med att man kan frysa riset var intressant. Har du någon ”källa” på det?

    Jag har nämligen i halva mitt liv trott – sedan jag i 20-årsåldern fick veta av en ”storkökstant” att man inte kunde frysa ris. För då bildades det gifter vid upptiningen. Och det har jag trott ända sedan dess.

    Svara
    • Det funkar bra att frysa ris, har aldrig reflekterat över att det skulle vara värre att frysa ris än kött eller något annat. Bäst att inte tina det långsamt sen utan ta det direkt från frysen till värmen så det får tina i grytan eller vad man nu gör. Inte dåligt alls!

      Toxinerna bildas främst vid förvaring i rumstemperatur, har jag fått lära mig. Att tina och använda igen ska inte vara någon fara, precis som att det inte är någon fara att värma saker flera gånger bara man förvarar det kylt däremellan. Jag kan förstås inte svära på att det är så men det är så jag har lärt mig. Vore underbart om en kock, HKK-lärare eller annan kunde svara så att vi VET! :)

      Svara
    • Hej Sonja! Nu har jag fått ett svar från Livsmedelsverket så att vi allihop kan vara säkra på hur det funkar. Såhär skriver Christina:

      Visst kan du spara kokt ris i både kylskåp och frys. Det man kan tänka på om man vill spara kokt ris är att snabbt kyla ner det. I kylskåp håller sig riset 4-5 dagar (upp till en vecka) och i frysen flera månader. Det som främst händer med ris i kylskåp och frys är att det kan torka och bli lite tråkigt vad gäller konsistens. Det går även bra att värma ris som har stått i kylskåp eller varit fryst.

      Svara
      • Toppen! Så knäppt att man har gått i 20 år och trott att det bildades gift/toxiner just vid frysförvaring… Där ser man att man alltid ska pröva alla påståenden själv och inte bara gå på vad andra säger ;-)

        Inte för att jag har saknat att frysa in ris, för det brukar gå åt eller användas som rest nästa dag ändå. Men super att nu äntligen veta. Tack för att du tog dig tid och kontaktade livsmedelsverket! :-)

  3. Vilken bra tipslista! :-) Jag får också alltid en massa ris (och potatis och pasta) över, men oftast hamnar det i soporna om vi inte äter rester dagen efter. Jag glömmer liksom bort att det finns så mycket annat bra man kan använda det till! Så, tack för påminnelsen. :-)

    Svara
    • Kokt potatis blir ju sådär när det legat i kylen några dagar, då får man göra något nytt med den. Att bara värma den igen blir ju inte så himla gott! Det finns mycket gott man kan göra med överbliven mat, det ska man inte glömma :)

      Trevlig helg på dig!

      Svara
  4. Min favorit är ett mellanting av det du beskriver under ”Kokt ris i en rispytt”.

    Stek det överblivna riset lätt och ta ur det ur stekpannan, sen steker du köttfärs, lite lök om du vill, krydda förstås, lägg till fint strimlat bambusskott, blanda i det stekta riset och fräs vidare, det ska inte koka! Mot slutet tillkommer råriven morot. Om man vill kan 1-2 ägg knäckas i (innan morotsrivet) för att det ska bli fastare. Jag kan tänka mig att champinjoner skulle smaka bra i… det är bara att ”hittpå”.

    Ha en bra helg!

    Svara
  5. Toppenbra med rest-alternativs-lista!
    Kan fylla på med frukost/mellanmålstipset att blanda kallt kokt ris med vaniljyoghurt alt. naturell yogurt/fil + vaniljsocker servera med frukt, bär eller en klick sylt så har du en hemgjord ”risifrutti” fast utan tillsattserna ;)

    Svara
  6. BRA lista! Dock måste jag få erkänna att jag inte är alls förtjust i ris. Tycker det brukar mest vara utfyllnad och lite smaklöst. Men här fick en ju en massa fina tips, kanske kan jag tänka om?
    Trevlig helg Sara!

    Svara
    • Av de vanliga tillbehören (potatis, ris, pasta) är ris min absoluta favvo. Smaken är som baken :) Men visst smakar det inte så mycket som det är, det är gott att koka med kryddor! Kanel, kardemumma, lagerblad… Eller stekt lite lök och kryddor i grytan innan riset och vattnet åker i. Ja, då blir det faktiskt gott!

      Svara
  7. Tack för goda tips att återanvända restriset som det alltid en del av. De två sista tipsen har jag aldrig tänkt på att det går att använda sig utav.

    TacK rara du! Jag tycker om de färgglada formerna och det är trevligt att servera portionsvis:

    Ha en skön helg!

    Svara
  8. Hört samma med ris och frysning och så vidare, bra att få lite tips på hur det kan användas och tas om hand då.
    Och tack för länkningen, säger vi, pajen är kanoners god och perfekt förde som är gluten- eller laktosintoleranta!

    Kramar

    Svara

Skriv en kommentar.