Bananplättar

För mig är pannkakor det som signalerar vardagsefterrätt allra mest i hela världen. Så när Thèresia presenterade Månadens sötsak: Vardag fanns det liksom inga tvivel om vad jag ville bidra med. Det här är mitt bidrag: Bananplättar!

Vardagsefterrätt, bananplättar

Bananplättar är den enklaste formen av pannkakor eller plättar som du kan tänka dig. Två ingredienser är allt bananplättarna behöver. Inte illa va?! De blir söta av bananen utan att du behöver något extra socker, varken i pannkakorna eller toppingen. Perfekta små plättar att plocka i dig efter en skål soppa eller så.

Visst blir det mest efterrätt på helgen, men ärligt talat… Är det inte på tisdagar som man behöver efterrätt allra mest?

Bananplättar (ca 8 små plättar)

1 mogen banan
2 ägg
Smör/olja att steka i (jag stekte i kokosolja)

Mosa bananen. Vispa upp äggen ihop med den mosade bananen. Stek små bananplättar i smör eller olja tills de är gyllene på båda sidor.

Snabb vardagsefterrätt, bananplättar/bananpannkakor
Bananplättarna åt jag tillsammans med lite kokosflingor och granatäppelkärnor som jag fiskade upp ur frysen. Hallon hade också varit gott! Eller kanske någon exotisk fruktsallad med ananas, mango, passionsfrukt… Eller bara lite jordgubbssylt, helt enkelt!

Bananplättar - enkelt och glutenfritt recept
Eftersom bananplättarna är både är mjölk-, nöt- och glutenfria passar dem de flesta.

24 kommentarer

 1. Bananplättar är min dotters favorit frukost! Oftast brukar hon laga de själva till helgfrukost och bjuda resten av familjen på dem! :)
  Ha en fin dag!
  kramar!
  //Lana

  Svara
 2. Vi pratade om banaplättar senast igår. Min lärarkandidat gör det ofta till frukost. Jag måste verkligen prova – jag som inte gillar varken pannkakor eller plättar. Kanske är det här min modell?

  Min mormor lagade efterrätt varje dag, året om. Hon var precis lagom tjock och levde tills hon var 91. Morfar hängde med till 94. Jag vet ju inte om det vara efterrätten så klart, men att äta lite av allt tror jag är det rätta. Kram till dig!

  Svara
  • Hm ja. Gillar man inte pannkakor eller plättar så kanske det blir svårt. Men dessa är mycket mindre mjöliga av förklarliga skäl, du kanske gillar dem. Testa, vetja!

   Efterrätt varje dag är en självklarhet när man kollar i gamla kokböcker. Man trodde (rätt eller fel låter jag vara osagt) att man inte åt så mycket andra dumheter då, tydligen. Det är bra för själen att äta efterrätt då och då i alla fall, så mycket är sant!

   Svara

Skriv en kommentar.