Ratatouillesoppa

Ratatouillesoppa med grönsaker, tomatsoppa

Soppa äter vi minst en gång i veckan såhär års. Det är bra vardagsmat på så otroligt många sätt och värmer en novemberfrusen kropp ända ut i lilla Vickevire.

Som den här soppan till exempel, inspirerad av grönsaksröran ratatouille – tomatsoppa med paprika, zucchini, vitlök, timjan och basilika. Soppan toppade jag med en basilikaolja som helt enkelt är olivolja smaksatt med massor av basilika.

Ratatouillesoppa (4 port.)

2 rödlökar
Olja att steka i
2 vitlöksklyftor
1 paprika
1 liten zucchini
2 tsk timjan
2 tsk basilika
1 burk passerade tomater
5 dl grönsaksbuljong (vatten + fond/tärning)
Salt, peppar

Till servering:

Basilikaolja (färsk basilika ihopmixad med olivolja)
Smörgås

Hacka löken och fräs den i olja medan du pressar vitlök och hackar paprika och zucchini. Lägg ner grönsakerna efterhand och låt dem fräsa med löken. När löken är riktigt mjuk, tillsätt timjan, basilika, passerade tomater och buljong. Låt koka 10 min. Smaka av.

Kikärtsröra med grillad paprika och chili

Inspirerad av förra veckans snack om rapporten från Livsmedelsverket om att vi förutom att äta mindre kött även ska dra ner på intaget av mjölk och ost (som jag för övrigt tycker är en ickenyhet men det är väl bra att det uppmärksammas) gjorde jag en kikärtsröra att lägga på knäckemackorna till soppan.

Kikärtsröran är helt enkelt kikärter som jag rostade i en torr stekpanna tillsammans med chilipulver och rökt paprikapulver. Kikärterna mixade jag sedan tillsammans med en skvätt vatten och lite olja till att krämig röra. Gott!

Men jo, jag kan erkänna att Port Saluten ändå hittade sin väg från kylen till köksbordet. Ostmacka till soppa är ju svårslaget. Det gäller att hitta balansen bara.

14 kommentarer

  1. Soppan låter ju hur god som helst, och kikärtsröran likaså! Här äts också soppa minst en gång i veckan, och ofta mer än så. Så sant som du säger, det handlar om att hitta en bra balans.

    Svara

Skriv en kommentar.