Vardagslyx: Räktacos

Man får ju förstås tycka som man vill, men den där skaldjurshysterin, den som når sitt esse nu i kräfttider… Den kommer jag aldrig att förstå. Däremot har jag lärt mig att äta räkor. Jojomen! Särskilt så här, varma och kryddade med massor av goda kryddor. Och får jag guacamole och mangosalsa till, ja då jäklar går jag med på det mesta!

Räktacos, fredagsmys med annorlunda tacos

Har du provat att göra tacos med räkor någon gång? Prova vetja, det är väldigt gott! Räkor känns mer lockande än köttfärs så här i sommarvärmen, så räktacos är faktiskt ingen dum idé alls om du vill ha en paus från grillen en varm sommardag.

Värt att tänka på är att räkorna inte vill tillagas för länge. För att undvika gummiräkor ska de egentligen bara värmas upp hastigt i kryddorna och direkt hoppa över i tacoskalet.

Räktacos (4 port.)

400 g skalade räkor
1 tsk spiskummin
1 tsk sambal oelek
1 msk limejuice
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
Smör/olja att steka i
1 msk tomatpuré
Salt, peppar

Blanda räkorna med spiskummin, sambal oelek och limejuice. Låt ligga och gosa medan du hackar löken och pressar vitlöken. Fräs lök och vitlök i en stekpanna. Tillsätt tomatpuré, rör om och vänd sedan ner de kryddade räkorna. Låt alltsammans bli varmt någon minut. Servera!

Guacamole till tacos
Mangosalsa till tacos

Räktacosen åt vi i hårda majsskal och där samsades de kryddiga räkorna med lite grönsallad, guacamole (Hur kan man inte älska guacamole?! Bästa röran som finns!) och en salsa på mango, paprika och gurka. Mycket fräscht måste jag säga! Näringstätt, bra protein, trevliga fetter och blandade grönsaker. Och himlans gott också, förstås.

Vilken höjdare, va’!

Räkor i tacos, recept
Räktacos – ett middagstips värt att testa till helgen, tycker jag.

10 kommentarer

  1. Nu är ju jag skaldjurfrälst, så i kräfttider är jag i mitt esse!
    Men räktacos har jag nog aldrig ätit. Fisktacos däremot. Och en gång, på en pir i San diego, åt jag lobster taco! Wierd.. men gott. Och kan tänka mig att heta räkor i tacon är mums det med!

    Svara
  2. Har aldrig provat men blir definitivt sugen! Håller med dig till hundra procent om kräftornas lov, att den sjunger jag inte alls jag heller. När det gäller räkor måste jag nog säga att jag i min ”kurs” att lära mig gilla detta, så är det färska räkor som hittills vinner. Speciellt i en riktigt smarrig skagenröra. Jag testade att fräsa räkor men jag tror att jag lät dem fräsa för länge, de blev bara sega.. Föredrar dem kalla och i nån go gegga :-)

    (Läste nåt om bloggtroll på IG – hoppas du är kvitt denna form av lägre stående varelse. Avundsjuka brukar vara ett av deras attribut.)

    Kram till dig, Sara – du har en jättefin blogg och gör en massa bra. Hoppas foten är bättre också!

    Svara
    • Räkor i gegga är inte fel det heller :)

      Tack snälla du! Ja, trollet verkar ha försvunnit för och foten är på bättringsvägen också :) Kram!

      Svara
  3. De har börjat sälja fryst, tärnad avokado på ICA nu. Är förstås inte lika gott som guacca gjord på färsk avokado. Men för oss, där middagen styrs av vad jag känner för den dagen, är det smidigt att ha avokado i frysen för tycker det är lögn att hitta lagom mogna avokados i butiken om man ska ha det samma dag. Och då är det ju bra med detta alternativet! Vore kul att höra vad du tycker, om du nu kommer prova det vill säga! :)

    Svara
    • Aha, det har jag inte sett. Smart att kunna ha avokado på lut för en regnig dag ;) Min sambo har en gåva, han hittar alltid bra avokados. Himla smidigt för mig! ;) Men jag ska prova den frusna om jag hittar den, absolut!

      Svara
  4. När det gäller kräftorna är jag svag för insjökräftorna som vi kokar i ”vår” speciella lag med krondill och annat gott och förstår nästan inte riktigt hysterin kring havskräftorna som vi kan tycka kokas i en ganska mesig lag. Olika traditioner med olika smaker :-)
    Men annars är jag ju en stor skaldjursälskare av alla dess slag. Räktacos har vi gjort ett par gånger, men lägger oftast räkorna i en kall kryddstark marinad och tillagar dem inte.

    Svara
  5. Hej!!
    Så gott, hade inget bröd o så hemma så omvandlade räkorna till en pasta sås… I med några matskedar créme fraich… O så färsk pasta till det. Jättegott, men nästa gång testar jag tacos varianten…
    Tack för en fantastiskt inspirerande blogg som jag nyss trillat in på. Å grattis till den nya familjemedlemmen (om jag förstått det rätt?!)

    Svara

Skriv en kommentar.