Räkpaj med dill

Räkpaj med dill
Enkelt recept räkpaj

Jag äter inte räkor. Mja, inte officiellt i alla fall.

Men nu har jag rubbat min egen världsbild två gånger genom att äta räkor och faktiskt tycka att det är helt okej. Ja, det tog 22 år men nu tror jag minsann att vi börjar komma överens, räkan och jag. Det största som hänt sen färdigskivat bröd!

Det här är en enkel räkpaj med få ingredienser. Lite (eller mycket) dill och grädde är allt som behövs för att den här räkpajen ska bli hejdundrande smaskig. Grädden gör pajen extra vardagslyxig, men kan ersättas helt eller delvis med mjölk.

Eftersom räkorna inte är bekväma med att värmas flera gånger, har jag gjort en lite tunnare paj än vad jag brukar. Pajen räcker till en middag för hela familjen men inte så mycket mer. Är ni fler runt bordet – om du vill bjuda på pajen nu i påsk, till exempel – dubblar du såklart enkelt receptet.

Räkpaj med dill (4 port.)

Pajdeg:

3 dl mjöl (gärna grövre mjölsorter, t.ex. grahamsmjöl)
100 g smör
1 nypa salt
2-3 msk vatten

Pajfyllning med räkor och dill:

300 g färdigskalade räkor
2 dl grädde (alt. mjölk)
2 ägg
1 knippe färsk dill, ca 1 dl hackad
1 1/2 dl riven ost
Citronpeppar (alt. svartpeppar + lite citronsaft)

Sätt ugnen på 225°. Blanda snabbt ihop mjöl, smör och salt till en smulig massa. Tillsätt lite vatten i taget tills du får en smidig deg. Tryck ut pajdegen i en pajform och ställ i frysen medan du fixar pajfyllningen. Låt ev. lag från räkorna rinna av noga. Blanda ihop grädde, ägg, dill och ost. Nagga pajdegen med en gaffel innan du förgräddar den mitt i ugnen i 10 min. Bottna det förgräddade pajskalet med räkor, strö över citronpeppar och häll över äggstanningen. Grädda mitt i ugnen i 30 min (passa så pajen inte bränns). Låt pajen vila några minuter innan servering.

Ät med en god sallad, gärna med avokado (avokadon är kanon såhär års, ät tills du storknar).

Nu tar jag min nybakade kaka under armen och sticker till mamma och pappa. När man har kaka med sig blir man alltid insläppt, tänker jag. Ja, jag hoppas att mina föräldrar inte lämnar mig ute i kylan även om jag kommer utan kaka. Det kan ju hända att kakan försvinner på vägen, menar jag. Lite magiskt, sådär.

10 kommentarer

 1. Är glad för din skull att du börjat äta räkor! :) Det finns knappt något godare än ett gäng färska räkor tycker jag!
  Och så gott med sådär mycket dill i räkpaj.

  Ha en bra helg och hoppas mamman och pappan släpper in dig! kram.

  Svara
 2. En sån här paj jag oxå gjort för länge sen. Jag köpte alltid räkor med skal innan för det är ju bäst, men när jag ska ha räkor nu har jag blivit lat och köper färdigskalade, det är inte lika gott.
  Men det är gott i paj!!

  Svara
 3. Heja räkorna! Bra där av dig ;-) Räkpaj är så gott. Vi har en favorit där äggstanningen byts ut mot smaksatt keso (helst chilismak) och blandas med riven ost. Ja och räkor också :-)

  Svara

Skriv en kommentar.