Matiga rågvåfflor

Hörni, det är våffeldagen på lördag! 25 mars varje år är det dags att gräva fram våffeljärnet ur gömmorna. Hos de flesta ligger väl det där stackars våffeljärnet kvar där till samma dag nästa år… Om du inte har ett våffeljärn så går det faktiskt utmärkt att grädda våfflor i en grillpanna istället. En klok sak att komma ihåg om du vill minska trängseln i köksskåpen.

Våfflor med rågmjöl

Jag skulle gärna äta våfflor mycket oftare, men det blir ju inte av. Det tar ju inte längre tid att grädda en våffla än att steka en pannkaka egentligen! Du behöver ju inte äta våfflorna med grädde och sylt, utan kan lika gärna köra på lite matigare tillbehör. En grej jag gillar att göra i våffeljärnet är raggmunkar. Det är ju jättesmidigt att slippa vända, få båda sidorna stekta på samma gång och kunna sitta vid bordet och grädda raggmunkar i våffeljärnet och äta lite under tiden.

Det här receptet på våfflor är väl ganska standard förutom att jag blandat det vita vetemjölet med grovt rågmjöl. Rågen gör våfflorna lite mer matiga och perfekta att toppa med lite matigare tillbehör också. Jag och Daniel toppade våra rågvåfflor med spenat, salami, brie och tomat. Tea fick färskost istället för brieost på sina våfflor. Och så åt hon förstås en hel våffla utan pålägg under tiden vi gräddade resten, haha!

Våfflor med rågmjöl (8 st.)

50 g smör
2 dl vetemjöl
1 dl rågmjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
6 dl mjölk
3 ägg

Smält smöret. Blanda vetemjöl, rågmjöl, bakpulver och salt. Vispa ner lite mjölk i taget till en klumpfri smet. Vispa till sist ner ett ägg i taget. Låt smeten stå minst 15 min. Grädda rågvåfflorna i smort våffeljärn tills de gyllene.

Recept på rågvåfflor

Brukar ni äta våfflor på våffeldagen? För många år sedan drog vi ut en lång förlängningssladd i mamma och pappas trädgård, sen satt vi där mitt på gräsmattan och gräddade våfflor. Det var inte på våffeldagen dock, utan mitt i sommaren. Oavsett så var det väldigt, väldigt mysigt!

Inga kommentarer

Skriv en kommentar.