Raggmunk i våffeljärn

Recept på raggmunk i våffeljärn

Imorgon är det våffeldagen! Ska du äta våfflor imorgon? Hemma hos mig har vi alltid ätit våfflor som en middag, med grädde och sylt till. Sött och förbaskat gott. Om du vill ha en lite matigare variant går det ju faktiskt att göra helt vanliga våfflor och toppa med exempelvis bacon och pocherat ägg eller en röra på crème fraiche, ost och rökt skinka.

Om du är sugen på något annat men ändå vill fira våffeldagen så ska du absolut göra raggmunkar i våffeljärnet! Jag provade det för första gången i helgen och det är ju faktiskt ett helt briljant sätt att grädda raggmunkar. Inget vändande av raggmunkar som går sönder och perfekt gräddning på båda sidor. Det här är ett helt vanligt raggmunksrecept förutom att jag tillsatt bakpulver för att göra raggmunkarna lite pösigare. Byt gärna ut delar av mjölet mot ett grövre mjöl och en del av potatisen mot morötter eller andra rotfrukter.

Vi åt våra raggmunkar med stekt bacon, rårörda lingon och en morotssallad med blodapelsin. Gott, gott!

Raggmunk i våffeljärn (4 port.)

750 g potatis
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Salt, peppar
2 dl mjölk
2 dl filmjölk
2 ägg
Smör att steka i

Riv potatisen grovt. Blanda mjöl, bakpulver, salt och peppar i en bunke. Vispa ner lite mjölk i taget till en klumpfri smet. Blanda ner riven potatis, filmjölk och ägg. Låt smeten stå åtminstone 10 min. Grädda raggmunkarna i smort våffeljärn tills de gyllene.

14 kommentarer

  1. Smart sätt där, absolut! Vi äter faktiskt hellre raggmunk än våfflor, vi är faktiskt väldigt tråkiga båda två både vad gäller våfflor och pannkakor… men någon gång så:)

    Svara
  2. Kul idé! När man ser bilderna är det först lite svårt att förstå att det inte är vanliga våfflor med bacon ;-) Vad kan man använda istället för filmjölk? Det finns inte här…

    Om man inte äter bacon eller skinka så prova med med skivor av kallrökt lax ihop med creme fraiche, lite rosé peppar och ett par stänk citron. Och varför inte servera det hela som en ”smörgåstårta” med detta som fyllning och sen tar man var sitt ”raggmunkshjärta” ;-)

    Svara
    • Filmjölken ger en liten syra som jag tycker passar i raggmunkarna, men det går lika bra att använda mer mjölk istället. Kul idé med raggmunkstårtan! :D

      Svara

Skriv en kommentar.