Raggmunk med bacon i ugnen

Raggmunk! Alla älskar att äta det. Alla hatar att steka det.

Eller okej. Jag. Jag älskar att äta det och jag hatar att steka det. Raggmunkar, pannkakor, våfflor – you name it. Själadödande matlagning. Därför blev jag så himla glad när jag märkte hur bra det blir att steka raggmunk i ugnen. Som en fläskpannkaka med riven potatis i, eller lufsa som ölänningarna kallar det.

Bacon på raggmunk

Den här raggmunken i ugn gjorde jag hemma hos syrran. Medan hon, svågern och Daniel tapetserade barnrum lagade jag och Tea middag. Teamwork!

Raggmunk med bacon i ugnen (4-6 portioner)

5 dl vetemjöl
8 dl mjölk
5 ägg
Salt, peppar
1 kg potatis
2 pkt bacon, ca 280 g

Sätt ugnen på 200°. Vispa ihop mjölet med lite av mjölken till en klumpfri smet. Häll i lite mjölk i taget och till sist äggen, salt och peppar. Låt smeten vila åtminstone 15 min. Skala och riv potatisen grovt under tiden och vänd sedan ner potatisrivet i smeten. Häll raggmunkssmeten i en klädd eller smord långpanna, ca 30*40 cm. Fördela baconskivor jämnt ovanpå. Grädda mitt i ugnen 45 min. Sätt sedan ugnen på grill 5 minuter, för att baconet ska bli krispigt.

Ägg, potatis och vetemjöl

Fram med artilleriet: Ägg, mjöl, mjölk och potatis.

Raggmunkssmet

Gör pannkakssmeten först och riv potatisen medan smeten ändå vilar. Vänd sen ner potatisrivet i smeten.

Bacon i långpanna

Häll raggmunkssmeten i en klädd eller smord långpanna och lägg bacon i prydliga rader ovanpå. Langa in i ugnen.

Morot och apelsin, Tea

Skaffa hjälp med att riva morot medan raggmunken gräddas.

Raggmunk i långpanna

Ät raggmunken med bacon, riven morot, apelsin och lingonsylt!

8 kommentarer

 1. Hej men du måste ju vara min mat-tvilling! Jag är sjukt leds på att stå i stekos o gegga med smör o stänk. Det här är ju då mycket smartare. Kan man frysa in i matlådor tro? Någon som testat?
  Tacksamma hälsningar / L8

  Svara
 2. Mina barnbarn ville ha plättar till frukost varje gång de sov över här.,Jag lärde dem att grädda plättar själva,så himla tråkigt att steka plättar till fyra barn!

  Svara
 3. Superbra recept!
  Tog för lite salt första gången. Tänkte inte på att potatisen suger åt sig allt men idag lagas den igen och denna gången med mer salt

  Svara

Skriv en kommentar.