Raggmunk med bacon i ugnen

Raggmunk! Alla älskar att äta det. Alla hatar att steka det.

Eller okej. Jag. Jag älskar att äta det och jag hatar att steka det. Raggmunkar, pannkakor, våfflor – you name it. Själadödande matlagning. Därför blev jag så himla glad när jag märkte hur bra det blir att steka raggmunk i ugnen. Som en fläskpannkaka med riven potatis i, eller lufsa som ölänningarna kallar det.

Bacon på raggmunk

Den här raggmunken i ugn gjorde jag hemma hos syrran. Medan hon, svågern och Daniel tapetserade barnrum lagade jag och Tea middag. Teamwork!

Raggmunk med bacon i ugnen (4-6 portioner)

5 dl vetemjöl
8 dl mjölk
5 ägg
Salt, peppar
1 kg potatis
2 pkt bacon, ca 280 g

Sätt ugnen på 200°. Vispa ihop mjölet med lite av mjölken till en klumpfri smet. Häll i lite mjölk i taget och till sist äggen, salt och peppar. Låt smeten vila åtminstone 15 min. Skala och riv potatisen grovt under tiden och vänd sedan ner potatisrivet i smeten. Häll raggmunkssmeten i en klädd eller smord långpanna, ca 30*40 cm. Fördela baconskivor jämnt ovanpå. Grädda mitt i ugnen 45 min. Sätt sedan ugnen på grill 5 minuter, för att baconet ska bli krispigt.

Ägg, potatis och vetemjöl

Fram med artilleriet: Ägg, mjöl, mjölk och potatis.

Raggmunkssmet

Gör pannkakssmeten först och riv potatisen medan smeten ändå vilar. Vänd sen ner potatisrivet i smeten.

Bacon i långpanna

Häll raggmunkssmeten i en klädd eller smord långpanna och lägg bacon i prydliga rader ovanpå. Langa in i ugnen.

Morot och apelsin, Tea

Skaffa hjälp med att riva morot medan raggmunken gräddas.

Raggmunk i långpanna

Ät raggmunken med bacon, riven morot, apelsin och lingonsylt!

5 kommentarer

  1. Hej men du måste ju vara min mat-tvilling! Jag är sjukt leds på att stå i stekos o gegga med smör o stänk. Det här är ju då mycket smartare. Kan man frysa in i matlådor tro? Någon som testat?
    Tacksamma hälsningar / L8

    Svara

Skriv en kommentar.