Quinoasallad med BBQ-rostad sötpotatis

Du som följer mig på andra ställen vet redan att jag och sambon igår grillade här hemma för första gången i år. Efter en lång promenad så långt bort på slingrande gator i gamla bostadsområden att vi knappt visste var vi var, kände vi att vi förtjänade det.

Tänk, att en grillad korv kan smaka så in i Norden gott.

Vegetarisk sallad med sötpotatis

En fortsättning på grilltemat blir denna ogrillade – dock grillinspirerade – sallad med rostad sötpotatis, quinoa samt blandade grönsaker och bönor. Enkel vegetarisk vardagsmat som är farligt god tillsammans med en bit krämig fetaost.

Klart på en halvtimme!

Quinoasalladen är mättande som den är men funkar såklart fint att servera i mindre mängd till en bit grillat kött, om du är på det humöret. När sötpotatisen rostas i ugnen tillsammans med BBQ-såsen blir den härligt ”köttig” och varken jag eller sambon saknade köttet. Så ta och kör en vegomåndag du med, vetja! Det har ingen dött av.

Vegetarisk quinoasallad med BBQ-rostad sötpotatis (4 port.)

800 g sötpotatis
1/2 dl bbq-sås, gärna med hickorysmak
1 nypa chiliflakes
Salt, peppar
3 dl quinoa
Grönsaksbuljong
1 påse bladspenat, ca 70 g
1 förp körsbärstomater, ca 250 g
1 burk blandade kokta bönor, ca 230 g avrunnen vikt
200 g fetaost

Enkel vinägrett:

6 msk olivolja
2 msk vinäger (jag använde äppelcidervinäger denna gång)
Salt, peppar

Sätt ugnen på 225°. Skala och tärna sötpotatisen. Blanda med bbq-sås, chiliflakes, salt och peppar och sprid ut på en plåt. Rosta mitt i ugnen tills sötpotatisen är mjuk, 15-20 min. Koka quinoan i buljong enl. anvisning på paketet, 15-20 min. Blanda spenat, halverade tomater och sköljda och avrunna bönor. Låt quinoan och sötpotatisen svalna något innan du blandar ihop allt. Blanda ingredienserna till vinägretten och smaka av (smakar den något för mycket vinäger så blir den perfekt på salladen!).

Toppa med vinägrett och fetaost vid servering. Salladen är lika god ljummen som kall.

Sallad med BBQ-rostad sötpotatis och quinoa
Sötpotatisen blir härligt söt och het av bbq-sås och chiliflakes. Röksmaken bidrar med ”köttighet” så att ingen behöver sakna köttet! Bönor, quinoa och ost mättar.

14 kommentarer

    • Quinoan tillför främst protein, det kan behövas lite extra i en vegetarisk sallad där man inte har någon annan proteinkälla i form av kött. Prova att rosta sötpotatisen, då är den som godast, tycker jag! :)

      Svara
  1. Inget smakar väl så gott utomhus som grillade korvar, man kan ju sätta i sej hur många extra som helst då:)

    Precis som Lotta så är vår sötpotatiserfarenhet si så där, vi blev väl inte helt sålda de två gånger vi haft det… Men skam den som ger sig, eller hur?

    Hoppas du får en kanoners valborg,
    kramar

    Svara
    • Ja, verkligen! Det som hade varit trist hemma vid köksbordet blir fantastiskt ute i blåsten, solen och rökdoften från grillen :)

      Testa att rosta sötpotatisen som klyftpotatis, tärningar eller pommes, då blir den allra godast :)

      Detsamma till er, kramar!

      Svara
  2. Det här låter ju såååå gott! Läckra bilder!
    Ja, grillat, speciellt i början av grillsäsongen är så smaskens!
    Ha en fin Valborg!
    Kram kram

    Svara

Skriv en kommentar.