Recept på potatisbullar

Ett skepp kommer lastat med ett recept på potatisbullar – kanske världens enklaste vardagsmat. Med så få ingredienser och få tillagningssteg: Vad finns det att tacka nej till?

Nej, men precis. Jag menar väl det.

Potatisbullar, recept på husmanskost

Potatisbullar är husmanskost som får ett ja tack och ett ivrigt nickande med huvudet av mig varje gång. En stor klick lingonsylt är ett obligatoriskt tillbehör till potatisbullarna. Rivna morötter är också gott till. Är du allätare kan du i äkta skolmatsalsanda servera potatisbullarna med skinktärningar. Stekt fläsk är inte heller så tokigt.

Recept på potatisbullar (4 port.)

1 kg potatis
4 ägg
3 msk potatismjöl
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
1 nypa muskotnöt
(1 msk persilja)
Smör/olja att steka i

Skala, skiva och koka potatisen. Mosa potatisen (lite bitar får gärna vara kvar!). Blanda med ägg, potatismjöl och kryddor. Forma till runda puckar och stek tills de är gyllene, ca 3 min på varje sida.

25 kommentarer

 1. När jag var lite gjorde mamma potatisbullar av överblivet potatismos och eftersom det för det mesta inte blev något potatismos över ”slogs vi om” vem som hann att äta flest av de goda potatisbullarna när de fanns ;-)

  Allt smakar bra till: bräckt skinka, bacon, fläsk och fisk(pinnar)… osså falukorv förstås ;-) Något jag gillar mycket till en annan rätt är kassler skivad som pålägg som kort steks i lite smör… kryddad med MASSOR av paprikapulver, inget annat behövs, varken salt eller peppar. Ihop med dina läckra potatisbullar kan det också vara det rätta tillbehöret!

  Svara
  • Bra tips allihop! Kassler behöver sällan salt eftersom det är så salt i sig självt. Jag äter gärna potatisbullar som de är (med bara lingon till) men så har jag inga syskon som slåss med mig om potatisbullarna numera ;)

   Svara
 2. Potatisbullar är en av de fem rätter som jag absolut inte tycker om. Jag vet egentligen inte varför. Precis som i en kommentar här ovan, gjorde min mamma potatisbullar av överblivet mos när jag var barn. Jag tyckte aldrig om det men åt ändå, eftersom jag var ett lydigt barn. Numera väljer jag själv och de dagar det är potatisbullar i skolans matsal tar jag med egen mat. Rårakor däremot älskar jag! När jag ser din fina bild tycker jag dock att det ser kanongott ut! Kram!

  Svara
  • Hm… Smakminnen kan hänga kvar länge. Jag har till exempel inte vågat äta bruna bönor i vuxen ålder bara för att jag inte åt det som liten. Men kanske tycker jag det är gott idag?! Borde prova… Bara en tanke ;) Du kanske borde prova potatisbullar som dessa, som inte är gjorda på mos? Det blir inte riktigt samma sak :)

   Kram!

   Svara
 3. Jag ÄLSKAR potatisbullar. Alltså, ÄLSKAR. Känner dock nästan ingen förutom jag som gillar det, för tyvärr verkar skolmatsalen ha förstört mångas minne av den här finfina rätten. Synd!

  Svara
  • Ja, det verkar som att det är många som är förstöra av skolans potatisbullar. Där jag gick i skolan var potatisbullarna faktiskt väldigt goda. Kanske därför jag gillar potatisbullar så mycket idag ;)

   Svara
  • Jag har inte provat, men min erfarenhet är att potatis generellt inte mår så bra av att frysas. Hade jag varit som du hade jag letat upp ett recept och bakat en kaka av potatisen, det borde funka bättre! Finns flera klassiska kakor med potatis i. Om du provar att frysa potatisbullarna får du gärna berätta hur de blev sen :)

   Svara
 4. Har inte ätit potatisbullar sen jag gick i skolan, dvs över 10 år sen. Och aldrig hemlagade. Så det fick bli husmanskost till söndagsmiddag idag. Åh vilka minnen som uppstod av smaken!! Jag var lite tveksam innan men jisses vad goda de blev :)

  Svara
  • Åh, vad roligt att höra :D Så kul att potatisbullarna kunde väcka lite bra minnen från skoltiden. Jag älskade potatisbullarna i skolan – men hemmagjorda är ju ännu bättre.

   Svara

Skriv en kommentar.