Plockmat på en onsdag

Plock/rester, vardagsmat

Sen jag bestämde mig för att varva ner, har matvanorna här hemma sett lite annorlunda ut. Vi har ätit lite enklare: rester, kräm, mackor… Genom att göra det ett par dagar i veckan, finns det mer tid över till att laga annan mat de andra dagarna! Så har jag prioriterat, det har funkat bra hittills.

Idag skulle vi egentligen tagit med oss en liten middag ut på picknick, tänkte jag. Vädret tänkte annorlunda, så jag fick snällt sticka huvudet i kylen och komma på en ny plan när jag kom hem från jobbet idag.

Det blev plockmat! Mamma brukade alltid kalla det buffé när vi hade rester till middag – det låter ju rackarns mycket roligare än rester, eller hur?!

Teas virvel
Plockmat vardagsvarianten

En bra middag behöver ju faktiskt inte vara en rätt – något lagat efter ett recept. Det kan lika gärna vara en massa goda grejer på en tallrik, bara. Jag fick ihop lite olika proteiner (korv, bönor, ärter), fett (ost, olja) och kolhydrater (gryn, potatis, tomater, ärter, ajvar).

Det kanske blir en lite konstig blandning ibland, men det mesta passar ändå ihop. Jag tänker: ost är gott, korv är gott, ärter är gott, potatis är gott… Det kan bara bli GOTT!

IKEA PS gryn

Hittade de här grynen på Ikea när vi var där för lite sen. Otippat ställe att handla käk. De här grynen är smaksatta med ramslök, citron, jalapeño och lingon. Spännande blandning! Fanns en variant med någon svamp också. Bara att koka upp, låta svälla en stund och sen var det klart. Himla smidigt.

Bönor, korv, gryn, tomat, ajvar och feta

Jag hittade lite allt möjligt i skåpen här hemma idag. Grynen från Ikea fick sällskap av falukorv, sockerärter, kikärter, fetaost, smörstek färskpotatis med dill (rester för häromdagen!), körsbärstomater och en klick mild ajvar.

Olja och kryddor

Lite goda kryddor och olja ovanpå alltihop! Tomatsaltet och krondillsoljan är gamla semesterfynd från Österlen. Hoppas på att få tillfälle att åka ner igen i sommar, där är ju så fint…

Svårare än så behöver det inte vara att äta något gott till middag en vanlig vardag, ju. På Instagram pratar vi om vad vi ätit till middag idag, jag tycker det är roligt att höra vad alla har ätit. Du kan väl komma dit och berätta, du också!

8 kommentarer

 1. Ha, det måste jag testa. Vi brukar köra ”resttorsdag” men ”torsdagsbuffé” låter ju mycket smaskigare! Tack för alla suveräna recept, har räddat min vardag många gånger.

  Svara
  • Eller hur – namnet gör hela grejen mycket roligare. Och så kan man ju komplettera med lite grönsaker, någon sås eller något annat som inte är rester, så blir det som nytt alltihop :)

   Svara
 2. För några år sedan etablerade vi begreppet ”kall pytt-i-panna”. Den bygger också på principen blanda-lite-av-varje utan att kalla det rester eller avskräckande SALLAD :o)

  Svara

Skriv en kommentar.