Persiljekyckling med tomatbulgur

Persiljekyckling med tomatbulgur

I onsdags blev jag intervjuad (!) för en lokaltidning här i Kronoberg och vi pratade om mat, vardagsliv och hur det är att trängas med sambo och stort matintresse på 40 kvadratmeter. Vi pratade en del om hur jag får vardagen att gå ihop och du som följer mig här vet ju hur förälskad jag är i mina matsedlar. Att det är omöjligt att veta vad man är sugen på en dag senare i veckan får jag ofta höra som en anledning till varför man inte gör matsedlar. För mig funkar det så himla bra, eftersom jag planerar en rätt en dag i veckan och sedan går och längtar efter den där rätten hela veckan sen… Haha!

Intervjun och några goda middagstips kommer i tidningen i nästa vecka!

Det här var den här veckans rätt att längta till. Kyckling får alltid tummen upp av mig och kycklingbenen är ju sååå möra och goda jämfört med filéerna. Här har jag smaksatt kycklingbenen friskt med persilja, citron och vitlök. Till det blev det bulgur som jag kokte i krossade tomater. Lök och vitlök fick också ge smak åt bulgurn. Det blev jättegott med en liten klick svalkande citronyoghurt på!

Persiljekyckling med tomatbulgur (4 port.)

Persiljekyckling med citron och vitlök:

1 citron
1 msk olivolja
1 dl hackad, färsk persilja
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
2 tsk peppar
1 kg kycklingben, ca 8 st

Tomatbulgur:

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
Smör/olja att steka i
1 burk krossade tomater, ca 500 g
2 dl vatten
1 tsk salt
3 dl bulgur

Till servering:

Citronyoggi (2 dl matlagningsyoghurt, 1 msk pressad citron)
Bladspenat

Sätt ugnen på 225°. Blanda pressad citron med olivolja, hackad persilja, pressad vitlök, salt och peppar. Vänd kycklingklubborna i blandningen och sprid ut på en plåt. Lägg gärna de urpressade citronhalvorna på plåten också. Stek mitt i ugnen i ca 25 min (prova att sticka en provsticka genom kycklingen mot benet – köttsaften ska vara klar utan rosa inslag). Medan kycklingen är i ugnen gör du bulguren. Hacka lök och vitlök och fräs i en kastrull tills löken mjuknat. Häll på tomatkross, vatten, salt och bulgur och låt koka till bulguren är färdigkokt, ca 12 min.

Servera kycklingen med tomatbulgurn, citronyoggi och bladspenat.


Nu är det snart, snart, snart helg. Bara en glassig fredagseftermiddag kvar – sen bär det hemåt mot sushipremiär (nej för tusan – gillar jag inte lax tillagad känns rå lax inte som en bra idé – jag kör vegetarisk) och soffläge med Daniel. Imorgon drar jag norrut för miniweekend med mamma och syrran. Vad har du för planer för helgen?

12 kommentarer

  1. Vad roligt att du ska vara med i tidningen – värsta kändisen ju!
    Vilken bra idé att koka bulgur i tomat, tycker det kan bli lite väl enformigt med ”vanlig” bulgur…
    Hoppas du gillade sushin, jag brukar oftast äta den vegetariska också. Inte för att jag inte gillar (rå) fisk utanför att jag älskar tofun och avokadon!

    Svara
    • Jomenveeesst serru! Lokalkändis ;) Haha!
      Ja, vanlig bulgur är lite trist och träigt, man får blanda den med någon god dressing, grönsaker eller koka i något kul som här :)
      Sushin var faktiskt god, tyckte jag! Daniel, not so much ;) Avokado älskar jag, så den gör ju sushin mycket bättre :D

      Svara
  2. Kul med tidningen:)
    I helgen ska jag ta det lugnt har haft några intensiva helger förut i Oktober.
    Ska testa några recept i helgen och hoppas på att de blir bra.
    Ha det gott

    Svara
    • Hej!

      1 1/2 citron
      1 1/2 msk olivolja
      1 1/2 dl hackad, färsk persilja
      3 vitlöksklyftor
      1 1/2 tsk salt
      3 tsk peppar
      1 1/2 kg kycklingben
      1 1/2 gul lök
      1 1/2 vitlöksklyfta
      Smör/olja att steka i
      1 1/2 burk krossade tomater
      3 dl vatten
      1 1/2 tsk salt
      4 1/2 dl bulgur

      Svara
  3. Tack för tipset! Gjorde persilje röra och la på stekt kyckling filé, hade quinoa i frysen jag tog fram och hackade i tomater. Kanske inte direkt ditt recept men fick ju ändå grunden från din middag. Detta blev gott.

    Svara
  4. Åh vad saftig och god den här kycklingen blev :) Och då valde jag ändå fileér då jag har lite svårt för det där med att gnaga från ben. Och bulgur som kokats i tomatkross ska jag ta med mig även till andra recept.

    Svara

Skriv en kommentar.