Pastagratäng med köttfärs

Recept på gratäng med pasta

Det är konstigt hur mycket roligare en rätt kan kännas efter en svängom i ugnen. Ta spagetti och köttfärssås som exempel. Helt okej som det är, men samma ingredienser i form av en pastagratäng… Mycket bättre, eller hur? Det är ju så! Och låt mig inte ens börja snacka om olika pastaformer – där har vi riktigt galna grejer!

Pasta och köttfärssås

Jag fick en fin stekgryta i gjutjärn i födelsedagspresent, som var helt perfekt att göra den här pastagratängen i. Jag gjorde köttfärssåsen direkt i grytan på spisen, hällde på pastan, blandade om och körde in i ugnen. Skönt att slippa smutsa ner en extra panna!

När vi åt detta hade vi min lillebror hemma på besök, och pastagratängen räckte till en hungrig 18-åring, en sambo, en Sara och två rejäla luncher till dagen efter.

Pastagratäng med köttfärs (6 port.)

1 gul lök
Smör/olja att steka i
500 g nötfärs
2 morötter
2 vitlöksklyftor
1 msk oregano
1 tetra krossade tomater, ca 500 g
2 dl vatten
2 dl rödvin (alt. mer vatten)
1 msk oxfond
(1 dl grädde)
500 g pasta
Salt, peppar
2 dl riven ost (gärna parmesan)

Sätt ugnen på 225°. Hacka löken och fräs den mjuk. Höj värmen och bryn på färsen. Riv morötterna och vitlöksklyftorna och låt dessa samt oregano fräsa med någon minut innan du häller på krossade tomater, vatten, vin, fond och eventuell grädde. Låt koka ihop medan du kokar pastan i en annan gryta. Smaka av köttfärssåsen. När pastan är al dente, häll noga av vattnet och vänd ner pastan i köttfärssåsen. Blanda ner det mesta av osten. Toppa med resten av osten och gratinera mitt i ugnen i ca 20 min, tills pastagratängen har fin färg.

Gratäng med köttfärs och pasta
Pastagratäng med ost
Pastagratäng recept, middagstips

12 kommentarer

  1. Gud vad jag blev full i skratt när jag såg detta. Precis som du tänkte jag och gjorde precis som du med samma sorts pasta och köttfärssås. Och barnen tyckte jag var knäpp som inte serverade det som vanligt. Dagens ungar alltså… Ha ha…

    Svara
    • Oj, det var ju 3 år sen jag lagade detta så jag är inte säker på vad det är för pasta. Jag tror det är en glutenfri pasta från Icas eget sortiment, men kan inte svära på det :)

      Svara

Skriv en kommentar.