Parmesanpanerad torsk

Torsk med grillade grönsaker och örtsås

En ny stammis i vårt kylskåp är parmesanosten. Det är inget som alltid funnits hemma innan, men som jag nu insett är himla bra att ha på lut för att snygga till de allra flesta rätter. Som den här firren, som fått ett gyllene lager av smält ost runt sig.

Jag menar: Hur kan man inte lockas av en panering av ost? Galet gott!

Vi åt den parmesanpanerade torsken med diverse grönsaker som jag stekte i ugnen och en kall sås med örter och pepparrot. Om du vill ha en rätt med lite mindre kolhydrater så väljer du bort potatisen till förmån för andra grönsaker och byter vetemjölet mot exempelvis pofiber.

Parmesanpanerad torsk, grillade grönsaker och örtsås (4 port.)

Parmesanpanerad torsk:

2 dl vetemjöl
2 ägg
2-3 dl finriven parmesan (alt. annan lagrad ost)
500 g torskfilé (alt. annan vit fisk)

Grillade grönsaker:

1 zucchini
2 paprikor
1/2 kg potatis
1 rödlök
2 tomater

Örtsås med pepparrot:

3 dl crème fraiche
1/2 citron
2 msk riven pepparrot
1/2 dl finhackad gräslök
1/2 dl finhackad dill

Salt, peppar
Olja att steka i

Sätt ugnen på 225°. Blanda ihop ingredienserna till örtsåsen, smaka av och ställ åt sidan. Skär grönsakerna i bitar – mjuka grönsaker i större bitar och hårdare i mindre bitar. Sprid ut på en plåt, salta och peppra och ringla över lite olja. Stek mitt i ugnen i ca 15 min, tills grönsakerna är mjuka och har fått lite färg. Sätt eventuellt på grill sista minuterna. Blanda vetemjöl, salt och peppar på en tallrik, vispa upp ägg på en annan och lägg ost på en tredje. Torka av fisken och vänd den först i mjölblandningen, sen i ägget och sist i osten. Stek på medelvärme tills osten är gyllene och fisken är fast.

Parmesanpanerad torsk

Lördagsmorgonen har börjat som den oftast gör här hemma: jag går upp, slår på Nyhetsmorgon som får gå i bakgrunden medan jag gör frukost och försöker locka upp Daniel ur sängen med hjälp av doften av nybryggt kaffe. Efter en lång frukost tillsammans måste vi nu ta tag i att städa lägenheten. Har inte kommit på någon bra bortförklaring till varför vi inte kan göra det än, så det är väl bara att ta tjuren vid hornen, haha!

Hoppas du får en skön lördag!

2 kommentarer

  1. Här blev det också parmesanpanerad fisk som helgmat – dock med mandelmjöl i stället för vetemjöl. Parmesan finns alltid i min kyl, såååå användbar till allt möjligt.

    Svara

Skriv en kommentar.