Parmesankyckling

Herregud, vad härligt det är med långhelg. Trots att vi ska packa hela helgen (oh the joy, flyttlådor överallt) och att det bara är ett par extra dagar ledigt, så har jag gått in i något slags semestermode. Satt uppe halva natten och spelade tv-spel, bakade bröd och hade besök som vi inte lät gå hem förrän långt efter tolvslaget.

Något vidare påskfirande blir det inte, inte idag i alla fall. Det närmsta vi kommer blir väl att lyssna på domkyrkans ihärdiga ringande och kanske äta något extra gott. Hur firar du?

Du kanske också vill äta något extra gott (det vill du ju såklart, vore galet annars!) och då vill jag slå ett slag för den här enkla kycklinggratängen. Nästan helt utan både ingredienser och krav på ansträngning är den, förutom att du får riva en stor driva med parmesan. Och det är ju sällan man tackar nej till möjligheten till att äta parmesan, eller hur?

Sallad med timjanolja och citron

Grön sparris
Citron på sallad

Du kan förstås äta den med klyftpotatis eller något sådant, men en stor sallad räcker som tillbehör, tycker jag. Jag blandade maché, ruccola, blancherad sparris, morot och några nävar valnötter. Jag dressade salladen med citron, timjanolja från Gunnarshög (som jag köpt i Annies stuga) och en nypa flingsalt.

Parmesankycklinggratäng

Mer smaksättning än parmesan behövs inte. Såna här middagstips älskar i alla fall jag, och jag tror att du gör det också. Riv ihop – gratinera – middagen är klar!

Parmesankycklinggratäng (4 port.)

500 g kycklingfilé
Salt, peppar
150 g parmesan (alt. annan lagrad ost)
2 dl crème fraiche

Sätt ugnen på 225°. Skär kycklingen i centimetertjocka skivor. Krydda med salt och peppar och lägg i en ugnssäker form. Riv parmesan och blanda med crème fraiche. Bred blandningen över kycklingen. Gratinera mitt i ugnen i ca 30 min. Glöm inte att kontrollera så att kycklingen är genomstekt.

6 kommentarer

    • Använde du helfet crème fraiche? Lättvarianten har en tendens att skära sig (vattnigt och konstigt, dålig produkt överlag!). Eller var kycklingen full av saltlag som rann ut under tillagningen kanske? Helt tinad kyckling och fullfet crème fraiche!

      Svara

Skriv en kommentar.